Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
maszat08 képe
Nézőpont kérdése
2009. október 12. hétfő, 10:52 | maszat08

Ez valóban nagyon érdekes dolog. Hiszen az tényleg nem számít lopásnak, ha tv-ből, rádióból rögzítesz vmit, de ha a netről szeded le az igen...
Azon én is igencsak kiakadok, amikor valaki kamerával rögzít egy filmet a moziban és azt felteszi a netre...Na, nem a minősége végett akadok ki, hanem egyáltalán a hozzáállás végett.
Azonban ha nekem van egy régi lemezem, kazettám, könyvem, stb. és valaki más azt már nem tudja megvenni, mert sehol sem kapható, és én jó szándékkal odaadom neki kölcsön, az már lopás? Mert feltételezem, le fogja másolni, hogy később is láthassa, hallgathassa. Tehát a jó szándékomból ily módon lopás lett..
Szerintem hasonló módon működnek az internetről letölthető dolgok is, hiszen aki felteszi, tudtommal, nem kap érte pénzt, ergo: nem üzletel vele, hanem felajánlja másnak is.
Persze a szerzők, kiadók oldaláról nézve ismét más a helyzet, mert ha ingyen hozzájuthat valaki, akkor logikus, hogy nem veszi meg, tehát neki nem lesz pénze belőle. Csak azt nem értem, hogy akkor miért adják olyan horror áron a cd-ket, dvd-ket ( műsorosokra gondolok ) ? Ha olcsóbban adnák, talán többen megvennék és lehet, hogy még a bevételük is nőne. Persze nem akasztanának több milliót talán, de lehet, hogy a mostani bevételnél több lenne.
Ez valahol engem a piacra emlékeztet, ahol az egyik kofa 500 Ft-ért adja a paradicsomot, a másik 200 Ft-ért. A minőség ugyanolyan, csak annak aki olcsóbban adja az a célja, hogy elfogyjon a terménye, a másiknak meg az, hogy minél több pénzt vigyen haza. Így az sem érdekli, hogy a paradicsom rárohad...

Kriszta