Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Zselyke képe
Nos én mint kézműves tudok ehez hozzászólni.
2009. október 11. vasárnap, 8:35 | Zselyke

Például arra gondolok,hogy nem lehetsz,a népművészet fiatal mestere,csak akkor, ha az elődöktől régen meghalt mesterektől veszed a mintát a formát tájegységtől függően.Mindezt 11 hónapon keresztül havi egy tárgyat úgymond le kell pontosan másolni,mert ha nem ugyanaz kidobnak.Tehát ujjat te nem találhatsz ki.
Ehhez kíváncsi lennék mit szóltok? Szerintem akkor ez is lopás. Hisz nem te találtad ki,nem belőled jön,nem a te világlátásod.De hivatalosan,a MAGYAR MŰVELŐDÉSI INTÉZET ÉS KÉPZŐMŰVÉSZETI LEKTORÁTUS úgy határozott, hogy így kell legyen, különben nem kapod meg a címet. Vagy ha megnevezem,hogy ebből a tájegységből és ettől a mestertől vettem a mintát az már nem lopás?
Hisz nem egyezett bele aki először készítette.
Amit én készítek lefotózva felteszem az internetre és számolok vele,hogy esetleg egy fiatal fazekasnak megtetszik és megcsinálja.Eladja saját ötletként.Most már nincs ezzel problémám,de régebben volt.
Aztán rájöttem ha eldugom a raktárba mit érek vele? Ha pedig a sajátomra ismerek,már örülök is hiszen akkor biztosan nagyon tetszett. Ámbár ebből nem élek meg.
Akkor ezek szerint az egész népművészet egy nagy másolás és lopás szerintem.
De különben e "lopás"nélkül ki sem alakulhatott volna.
Ha van tanítványom, én is azzal kezdem, akkor vegyük sorra a tájegységeket.
És már itt kezdődik a "lopás".Vagy ha sorra vesszük, és "tapasztalatot szerez"az még nem lopás? Hisz nem kezdheti elölről a szerszámok kitalálásánál nem igaz? Ha már megvan és az jó,miért ne használja? Szerintem ugyanez a helyzet a többi dologgal is.
Ha eldugom akkor nem adtam át semmit.