Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Az étkezési szokásaink is a lelki dolgainkat tükrözik.
2009. október 09. péntek, 10:31 | Huszti Sándor -...

Köszönöm kérdésedet!

Én vegyesen táplálkozom, és többnyire nem kontrollálom magam abban, hogy mit fogyasszak. Néha több húst, most éppen kevesebbet eszek. Van, hogy alig veszek gyümölcsöt, de most nyáron barackon éltem.

Ha jelez a testem, hogy mire van szüksége, akkor azonnal szót fogadok neki. Mézet, mákot, banánt és olajos magvakat szokott hiányolni, olyankor azt eszek sokat.

Azt gondolom, hogy az étkezési szokásaink, a kívánalmaink is a lelki dolgainkat tükrözik.
Amikor 15 évvel ezelőtt elkezdtem az önelfogadás gyakorlatokat, szinte egyik napról a másikra visszaesett a csokifogyasztásom. Azóta, havonta max. 1 táblával fogy, de az is csak éves átlagban, vagyis amikor nagyon kívánom, akkor megeszek akár 2 táblával is, utána hónapokig eszembe sem jut.

A kenyér fogyasztást is hasonló módon tettem le, azóta se kívánom.

Két hónapja a tészta függőségem múlt el, addig hetente 3-4-szer kellett főtt tésztát ennem. Imádtam az olasz tésztákat és pizzákat.

"Szemét kajákat" - így hívom a tartósítószeres, E adalékokkal telenyomott, félkész vagy kész ételeket - eleve nem kívánok. Már a látványa is elborzaszt a legtöbb nasinak, pufinak, csomagolt muffinnak, édességnek, ízesített yoghurutnak, stb.

Viszont gyerekkorom óta Coca-cola és gyümölcslé függő voltam, de ezeket természetes módon elhagytam, amikor vettünk egy otthoni víztisztító készüléket. Annyira finom és tiszta a vize, hogy egyenesen itatja magát, naponta 1.5-2 liter vizet iszok!

Tehát szerintem, minden káros szenvedélyünk, így a helytelen táplálkozás is, a lelki tudatosságunk kivetülése. Ahogy helyünkre kerülünk, úgy áll helyre az egészségünk is.

Persze, ha valaki nagyon rosszul táplálkozik, az ne várja meg, amíg megvilágosodik, hanem kezdjen neki ma a változtatásnak. De ha valamiről nehezen mondunk le, akkor keressük meg, hogy mit jelent számunkra az az étel, milyen a rezgése, milyen emlékek, asszociációk kapcsolódnak hozzá?

Tegyünk meg mindent az egészségünkért, elsősorban lelki, majd pedig fizikai szinten! Mind a két szint fontos.