Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
Másrészről meg...
2009. október 05. hétfő, 20:26 | hermess   Előzmény

..van olyan megközelítés, hogy a dominancia, vagy az alárendelődés a hozott energiaszint függvénye. Ami már adott egészen kicsi korban is. Így a gyenge gyermek belekényszerül, majd beleszokik a zsarolós mintákba, mert nincs más lehetősége a figyelemenergia begyűjtésére. Aztán úgy is marad.

Vagy nem nagyon gyenge, de van egy nála erősebb a családban aki mégis elnyomja, s akkor mire felnő, megvalósítja, amit elszenvedett - kíméletlen agresszor lesz belőle. Ezek mind energiajátszmák. Az ego játszmái, amelyet az erőssége függvényében érvényesít bárkivel szemben. Ha valakinek volt egy erős anyja (vagy akár apja), az vagy ugyanolyan nőt talál magának, vagy maga is öntelt, narcisztikus férfi lesz. Amíg ki nem tudatosodik belőle.

Mint minden más, ez is tudatossági szint kérdése. A játszmázásból nem lehet senkit kigyógyítani, semmilyen tranzakcióanalízis, vagy más technikával sem. Csak ki lehet nőni a fejlődésben a tudatosodás által. Minél inkább növekszik a tudatossági szint, vele együtt nő az energiaszint is. És ha már nem vagy magad alatt, akkor semmilyen késztetésed nincs játszmázni - visszaélni az erőddel, vagy sajnáltatni magadat energiaszerzés céljából.

Ha innen továbbmegyünk (vagy inkább még visszább), akkor lehet, hogy nem véletlenül születik valaki gyenge, vagy domináns energiaszinttel - ez már meghatározza az életfeladata körülményeit. És ebben minden igaz, és annak az ellenkezője is igaz, s a kettő között káosz van. Mert valakinek az a lecke, hogy a gyengeségéből tanuljon meg erőssé válni, valakinek pedig az, hogy egész életében tapasztalja a befogadást. Valakinek az a lecke, hogy megtanuljon visszavenni a dominanciájából, valakinek pedig az, hogy bölcsen használja azt és Vezető legyen belőle.

Meg lehetne még keverni a témát a férfias-kiáradó, vagy nőies-befogadó energiák kérdésével, de a konklúzió ugyanaz lenne - kiegyensúlyozottá kell válni, felnőni a játszmázásból.