Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
LEONA képe
Alma, napszemüveg?
2009. október 04. vasárnap, 22:59 | LEONA

Én arra szavaztam, hogy szerintem nem számít lopásnak, de nem tudom, hogy miért. Talán önmagamat nyugtatom vele? Talán mert én nem az interneten árulom termékeimet. Nyilván, ha az én anyagaimat, amiket egyébként pénnzért árulok, és megdolgoztam érte valaki más felteszi, és sokan letöltik, az engem is zavarna.

Én néha szoktam zenét letölteni, mert kell a munkámhoz, és ez bizonyul a leghasznosabbnak. Egy cd 5000 forintba kerül körülbelül, és sokkal energiatakarékosabb az Internetről beszerezni mindent. Ha nem letöltöm, mástól kapom meg a zenéket, barátoktól kapok és barátoknak adok én is. Ilyenkor nyilván ugyanaz a szituáció, mint amikor letöltünk.

Mi számít lopásnak? Ez egy nagyon jó és nagyon összetett kérdés. Én személy szerint nem érzek bűntudatot ilyenkor, de akkor sem, amikor valaki kölcsönad egy könyvet, amit én nem vettem meg.

Szerintem a letöltés nem lopás annyiban, amennyiben a tartalom alkotója, szerzője a tudatában van, ennek, és engedélyével hozzájárul tartalmának megjelenítéséhez. De én, a letöltő, honnan tudjam, hogy a szerző tudja, vagy nem tudja, hogy tartalma ingyen letölthető? Arra gondolok, hogy a szerzőnek kell nagyon ügyelnie saját tartalmára, és jól kell levédenie.
A lopást és egyéb bűntényeket a társadalom alakította ki, szorosan összefügg a magántulajdon kérdéskörével. Ezt megvédeni jogszabélyokkal lehet.
Spirituális szinten aki nem érez bűntudatot letöltéskor, mert a tartalmat önmaga és mások javára használja fel, szerintem nem lop.

Szerintem ez nagyon jó és összetett kérdés, és valószínű, nagyon szubjektív is minden válasz. Nem hiszem, hogy egyetemes és egyértelmű válasz adható erre. Valószínű az Internet és az "e-business" még gyerekcipőben jár, még nem tudunk vele mit kezdeni, nem tudjuk hogyan kell intelligensen kezelni, mert ez egy viszonylag szűz terület, és kialakulóban van, hogy mi a megengedett és mi nem.
Manapság úgy használjuk az internetet, mintha az utcán sétálnánk. Az utcán lehetnek almafák, leszedhetek egy almát, ha éhes vagyok? Szerintem leszedhetek. De az utcán sétálva vannak árusok is, akik különféle termékeket árulnak, sálat, zoknit, napszemüveget. Elvehetek valamit a polcról csakúgy? Szerintem nem. Honnan tudjam, hogy amit letöltök az alma, vagy napszemüveg? Ha tudom a választ, ennek fügvényében döntök, illetve ennek fügvényében dől el, hogy lopás e amit teszek, vagy sem.

Szeretettel;

Judit