Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
Egy szempont
2009. szeptember 30. szerda, 13:51 | hermess   Előzmény

Hadd tegyek be 100 forintot én is, és nem bánom, ha ellopja valaki...:)

- Egyrészt van itt egy egy érdekes szempont. Amikor megszületik valami kreatív szellemi alkotás - zene, könyv, szoftver, stb. - az idővel önálló életre kel, egy MÉM lesz belőle (lásd Csikszentmihályi - a XXI. század pszichológiája).

Már nem egészen a szerzőé a dal, annak saját élete lesz! Beépül a kollektív tudatba, közkinccsé válik! Tehát nem ugyanaz "ellopni" egy már kiadott zeneszámot, vagy ellopni a zeneszerző zongoráját! A letöltés nem ugyanaz a lopás, mint a szalámi eltulajdonítása.

Ezért a jogdíj megoldás természetellenes... Képzeljétek el, hogy a szülő a gyereke után jogdíjra lenne jogosult... Aki a gyereket meghallgatja, vagy egyáltalán kapcsolatba lép vele - perkálnia kellene a szülőjének bizonyos összeget... Hm?

- Másrészt aki zenét tud szerezni, miből éljen meg, ha nem fizet senki azért, amit ő a legjobban tud, ami legszebbet adni képes magából?

Koncertezzen? Csakhogy feltaláltuk a zene rögzítésének, sokszorosításának, és ugyanannak az előadásnak a többszöri meghallgatási módját. Ráadásul a terjesztés, a hozzáférés is robbanásszerűen egyszerűbb lett az internettel...

(Írtam a másik pénzes blogban, hogy szerintem az Internet, mint virtuális tudat, a kollektív tudat leképeződése, akár csak a pénz is a teremtő energiák leképeződése a fizikai síkon, megfoghatóvá és elérhetővé válása a még csak fizikai síkon tapasztaló emberek, vagy az átmeneti szakaszban lévők számára)

A dal az internet segédletével egyértelműen a kollektív tulajdonná vált, tehát furcsán veszi ki magát jogdíjat szedni utána. Pláne aránytalan hasznot csinálni belőle (pl. Ms Office - 120 eFt-ért)

De mégis, hogyan éljen meg a zeneszerző, és a többi szellemi alkotó és tanító? Itt össze lehetne hozni a témát a spirituális tanítás pénzért c. bloggal, mert mind a kettő a haszonról (és nem a pénzről, ez csak látszat!) szól, vagyis az energia tartalékolásáról.

Mi a véleményetek erről?

Addig is, az előttem szólóhoz csatlakozva azt mondom, hogy a káoszban a szellemi törvényekre való hagyatkozás nagyobb rendet teremt, mint bármilyen emberi törvény skrupulózus betartatása.

Sőt (az előbbiekhez visszakanyarodva, csak most csapódik le), úgy tűnik, hogy minél inkább segíti valami szellemi tulajdon a fejlődést és a tudatosodást - annál hamarabb megy át közkincsbe és annál inkább természetellenes pénzt kérni érte, vagyis annál kevésbé bűn "ellopni".