Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
reneszansz képe
a dolog másik oldala, megint
2009. szeptember 29. kedd, 23:34 | reneszansz   Előzmény

Kedves HusztiSanyi,

Egyáltalán nem sértődtem meg, és nem zavar, ha máshogy gondolkodsz, "csak akkor van igazad, ha bármikor el tudod engedni az igazságot". Nem a teljes hozzáállásomat tükrözte az írásom, hanem a "másik" oldalt akartam megmutatni, mert hiszem, hogy mindennek sok oldala van.

Röviden, szerintem a Szeretet törvénye felülírja a többi törvényt. Aki tagadja azt, hogy nagyon sokszor, vannak az életben olyan helyzetek, amikor a Szeretet és a földi jogi törvények egymásnak ellentmondanak, az valamivel nem akar szembesülni.
Jézus rengeteg földi törvényt megszegett, de csak egyszer volt haragos, a pénzváltókra...akik pedig mindent "jogszerűen" csináltak...de valami felsőbb törvényt figyelmen kívül hagytak...:-) Minden más esetre azt mondta Jézus, hogy "ne ítélj".
Vegyük Gandhi és India példáját...kellett volna tisztelniük az angol megszállók törvényét? ŐK elmentek és sót pároltak, holott nem volt ehhez joguk. Ha nem szegik meg a törvényt, sosem vívják ki saját szabadságukat. Pedig Gandhi szerzetes is volt, mégis azt mondta, hogy az angol törvényeket megszegve, egy istenibb állapot felé közelíti népét. Az isteni "nem ártás" törvényét nem is szegte meg soha.
Mert kié is a tenger, a föld és javai? Ha valaki megszerzi azt "valamilyen" módon, azt az embereknek generációkon át el kell fogadniuk, maximum kérhetik, szép szóval, szerinted, hogy az illető mondjon le róla?
Ha lopásról beszélünk, azt is meg kell néznünk, hogy az, aki birtokol valamit, amire neked szükséged van, annak mennyi joga van rá. Lopni lehet ötletet, tudást, figyelmet, időt, energiát is.

Szerinted pl jogos az, hogy a gyógyszergyártók levédték az emberi géntérképet, mint tudást?
Szerintem igenis lehet egy lopás spirituálisan "beillesztett", ha pl egy tudás úgy jut el több millió emberhez, hogy valaki kicsempészi valahonnan. Hiszek abban, hogy nincsenek véletlenek,ez pl akkor történik, amikor elég fejlett rá a világ. A változást, fejlődést nem lehet megállítani!
Megértem, ha büszke vagy arra, hogy teljesen tiszta szoftverekkel és eszközökkel dolgozol, jogos a büszkeséged. Talán ebben az életben azt "vállaltad" hogy tanító leszel..ehhez az úthoz szükséged is van egy ilyen hozzáállásra, segíti célod beteljesedését. A földi élet viszont sosem lesz tökéletes..tanulni jöttünk ide, ezért meg kell tapasztalnunk sok oldalát a dolgoknak!
A szalámilopás esete tehát vsz. nem egy spirituálisan "beillesztett" lopás, ezért nem jogos. A helyes és nem helyes lopás között tehát óriási különbség van, még akkor is, ha ez külsőleg nem látszódik igazán. Ami nem jelenti azt, hogy aki védi a vélt értékét, nem tesz helyesen. Ellenkezőleg, így kerek a világ. A tettek helyessége szélsőséges történelmi és erkölcsi helyzetekben éleződik ki igazán: háborúkban, diktatúrákban, nagy szükségben.
Én az erőszakot nagyobb bűnnek tartom, mint a lopást, azaz ha el kell venned, inkább lopd el, mint hogy erőszakkal tedd. Ez is már egy szellemibb cselekedet a fizikai erőhöz képest..aztán majd ebből is megtisztulsz idővel...Szóval, egy "lopás" megítélése nagyban függ attól, hogy mennyire terjed ki a tudatosságod. :-)