Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Bocs
2009. szeptember 29. kedd, 11:05 | Névtelen (útkereső)   Előzmény

Nem arra gondoltam, hogy tömegével le kell tölteni, hanem arra reagáltam amit egyikünk felvetett, hogy a tanuláshoz letölt egy könyvet, vagy meghallgat egy zenét.
Nem tudom nézted e, hogy nálam hány másolt CD-t látsz a polcon, ahol vagy 500 lemez található. Azt hiszem 3-t, amit mind kaptam, spéci összeválogatások. Igaz az eredetik tetemes részét használtan vettem, mert egyébként nem ment volna.
Az autókeresedésből ha kölcsönveszel egy autót azzal kárt okozol, hiszen nem tudod ugyan olyan állapotban visszaadni mint elhoztad, tehát értékcsökkenés állt be.

Megjegyzem, a szerzői jogi törvény értelmében minden zenés szolgáltatás esetében be kellene fizetni a jogdíjat. Ha jól tudom ezt nem csinálja egyik disco, silejtő, sőt egyetlen tanfolyamszervező sem, aki zenei aláfestést "használ".Egyébként a kiadók sosem fognak tönkre menni, mivel bele van kalkulálva az eladási árba az ilyen "kár". Így azok - mint pl. én is - akik eredetiben megveszik a lemezeket, könyveket azért fizetünk többet mert mások hasznot húznak belőle.

Emlékszem amikor egyik ismerősömet azzal segítettem, hogy lányának gitárlemezét adtam ki és az volt az ügyfelek Karácsonyi ajándéka. Összesen tán 200 db-t csináltattam. Szépen megkértem hozzá az Artisjus engedélyét, szabályszerűen kiröhögtek és utáltak amiért pár Ft-ért dolgozniuk kellett. (azt hiszem 900,- Ft-t kellett fizetnem)

Rátérve az Államkincstáros hasonlatra, ők évente több százmillió Ft-t keresenek azzal hogy számlát vezetnek intézményeknek. Ugyanis ez ugyanúgy nincs ingyen mint a Te számlavezetésed bármelyik bankban. Mivel a MÁK az ország legnagyobb bankja (akkora mint az OTP) már a jogdíjból is megélne az egész családi és baráti köröm.

A véleményem egyébként az, hogy a legnagyobb kárt a másolók, a más céljra felhasználók okozzák és nem azok akik letöltenek egy pl. meditációs könyvet amit elolvasnak és utána máshol nem hasznosítanak.

Üdv!
Hédi