Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Igazságosság, igazság, a karma és a tanítás
2008. október 03. péntek, 9:08 | Huszti Sándor -...   Előzmény

"Vegyük például egy "préda állat" igazságát a szavannán" - ez a példa nem az igazságról szól, hanem a jogról, az élethez való jogról, vagy ahogy Te is értelmezed, az igazságosságról. De az igazságosság és az igazság két különböző dolog!

1. Az igazság egy másik fogalom, ami azt jelenti, hogy megpróbáljuk gondolatokba és szavakba önteni a tapasztalatainkat és ha ezt pontosan tesszük, akkor megtaláltuk az igazat.

2. Ha véletlen tévedünk a világ leírásában, azt tévedésnek hívjuk.

3. Ha pedig szándékosan ferdítjük el a leírást / megfogalmazást, az a hazugság!

Igazság mindig csak egy van, nincs több lehetőség! Nem lehet egyszerre igaz az egyik állítás, és a vele ellentétes másik állítás is!
Ha mégis úgy tűnik, hogy több igazság is jelen van, akkor az egy igazságon kívül a többi biztosan tévedés, vagy szépen megférnek egymás mellett ezek az állítások.

Az igazságosság viszont egy nagyon szubjektív vélemény, ezért is vitáznak rajta annyit az emberek. Az egyik nézőpontból ennek adnánk igazat (jogot), a másikból a másiknak. De ez a fajta igazat / jogot adás mindig a saját világszemléletünk, erkölcsi megítélésünk, hagyományaink alapján születik meg, ezért lehet olyan különböző.

Ha valaki átlátná a világ teljes működését, mind fizikai, mind lelki szinten, akkor Ő képes lenne megmondani, hogy kinek, mihez van joga, vagy egy vitában kinek van igaza.
De mi átlag emberek csak a saját elképzelésünkhöz és törvényeinkhez tudunk viszonyítani, sokszor nem vesszük észre a hazugságot sem, ezért lehet annyiféle a véleményünk az igazságosságról.

Ha valakit nagyon érdekel, hogy milyen lehet tudni mindennek a helyét, látni az igazat és ez alapján igazságosan dönteni, akkor képzelje el, hogy a világegyetemben a törvények annyira határozottak, hogy folyamatosan rendet tartanak és minden pont úgy igazságos, ahogy éppen van!
Mindenki pont annyit kap, amennyit érdemel, azt tudja elkerülni, amit el kell a tovább fejlődése érdekében és arra van lehetősége, amivel dolga is van, másra viszont nincs!

/  Pfúú, ez még nekem is erős tanítás lett!!   : o   /

Így aztán, az igazat látónak nem kell semmiben sem másképpen döntenie, mint ahogy a dolgok éppen vannak, mert tudja, hogy az igazságosságot a rendszer fenntartja magának, azt nem neki kell kiosztania. Ezért Ő csak ül békében, nem szól bele semmibe sem, és a dolgok így is a legnagyobb rendben haladnak.

Mi "emberek" azért zizegünk annyit, mert nincs meg a belátásunk, a belelátásunk a rendszerbe, annak működésébe, ezért nem is értjük azt, és nem hiszünk az igazságos működésében. Azt hisszük, hogy elromlott és nekünk kell kijavítanunk a hibát, nekünk kell igazságossá tenni a világot.
Pedig csak meg kellene értenünk, hogy az igazságosságot a karma törvénye folyamatosan biztosítja, de azért nem súlyt le azon nyomban a vétkezőkre, mert a tanítás törvényével szövetkezve időt hagy a bűnösöknek, hogy saját maguk is belássák és megbánják a tévedéseiket!