Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
harag
2009. szeptember 24. csütörtök, 8:54 | Nagy Edit2   Előzmény

Ha a haragot vizsgálom magamban, mindig, de eddig mindig vissza tudtam vezetni magamra.

Úgy van, ahogy Reikido írja.

Túlságosan fájna, ha magamra haragudnék egy helyzet miatt, (mert nyuszi vagyok, mert nem tudok valamit stb.) inkább a másikra vetítem ezt. (projekció)
Ja, és azért vetítem másra, mert ez is egy elhárító mechanizmus. Az elhárító mechanizmust akkor használjuk, ha egy "dologgal" nem tudunk megbírkózni. Amíg nem tudunk vele megbírkózni, addig feszkót okoz. Viszont ha azt mondjuk, hogy nem én vagyok a béna, a gyáva stb. akkor látszólag megoldódott a porbléma.

Tehát a haragot az idő csak akkor oldja, ha közben tudatosabb lettem azon a téren. Egyébként csak nincs ott a tudatos szintemen, látszólag elfelejtettem, gondolhatnám, hát olyan rég volt, már nem is haragszok. De mihánt hasonló szituba keveredek, vagy valakit látok, azonnal beindul az érzelmi töltet, és haragudni fogok, az illetőre, pedig az igazi haragom tárgya nem is ő.
De már azt sem tudom, hogy az első ilyen élmény kihez, mihez kapcsolódik, ugyanis az újabb események tudattalanul arra a fel nem dolgozott szitura emlékeztetnek. Azt meg pláne nem tudom, hogy a haragom oka senki és semmi, csupán én magam vagyok, a saját ön nem ismeretem.