Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Robin Hood is csak egy tolvaj volt!
2009. szeptember 16. szerda, 17:46 | Huszti Sándor -...

Erre reagálnék:

A letöltésekkel én úgy vagyok, hogy az számit lopásnak, amit tilt a tulaja. Vannak olyan előadó művészek pl. akiknek ez ellen semmi kifogásuk.
Nem ismerem Tolle hozzáállását ehhez a kérdéshez. Egyébként teljesen egyetértek veled, amit csak vásárlással lehet megszerezni azt meg kell venni. A kölcsönkérésen még nem gondolkoztam, lehet, hogy akkor is lopok, vagy vétek, ha kölcsönadom? Végül is nem tudom pontosan hány felhasználós licencet kap az ember egy papir-verzióra.
Jómagam egyébként támogatnám a jutányos letöltést, mert kiméli a környezetet.

És hogy miért félig lopás:
Annak amit kifizetsz a könyvért annak a töredékét kapja meg az aki irta, ill. fordította. A legtöbbet a kiadó keresi rajta, méghozzá aránytalanul sokat. Különösen kis országunkban, hiszen más nyelven nem értünk, tehát csak tőle veheted meg. Na ennél a pontnál egy kicsit együttérzek a letöltőkkel.

Félig lopás

A mi szempontunkból teljesen mindegy, hogy a kiadó milyen mértékben lopja meg a szerzőt! Ez az Ő dolguk, nem kell mérlegelnünk, hiszen bármi is legyen mögötte, az nem csökkenti a mi vétkünket.
Ha a szerző nem tudja érvényesíteni az akaratát, akkor ajánlhatunk neki egy önérvényesítő szemináriumot, de együttérzésből mégse dugjuk kabát alá a könyvét a könyvesboltban!

Ebben a megközelítésben Robin Hood is csak egy tolvaj volt, nem pedig igazságosztó! Aki tolvajoktól lop, az ugyanúgy tolvaj lesz!

Ha Tolle nem adta egyértelműen a tudtodra, hogy engedélyezi az ingyenes letöltést, akkor az azt jelenti, hogy nem engedélyezi!
Ugye Te is lopásnak vennéd, ha elvinnék az autódat, vagy kifosztanák a lakásodat, pedig nem írtad ki, hogy nem járulsz hozzá!  : ))


A kölcsönkérés-kapás nem számít lopásnak, hiszen amit egyszer megvásároltál, azt onnantól birtokolod, az a Te tulajdonod, így annak adod oda és annyiszor, ahogy csak akarod!
Viszont ha már lemásolnád, fénymásolnád, akkor azzal ellopod-sokszorosítod a megvásárolt példányt, így azért is ki kellene fizetned a szerzőnek a jogdíjat, a kiadónak és a kereskedőknek pedig azt a hasznot, amitől ők elestek!