Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Gyereknevelés?
2009. szeptember 06. vasárnap, 20:02 | Karmatörlő (útkereső)   Előzmény

ÚÁ, ugye nem nevelsz gyereket? Ha nevelnél, nem írnál ilyeneket. Tudnád, hogy a gyereket nem neveljük, hanem nevelődik. A nevelődésnek vannak terepei. A gyerekek ítélkezés nélkül kopíroznak.

A középkorban, amikor az utcára öntötték a bili tartalmát, akkor azt tanulták meg normálisnak. Versailles csodálatos palotájában XIV Lajos is a sarokba ürített nemes vendégeivel együtt. Az éjjeli edény használata csak a hálószobában volt megengedett és éjjel. Nem voltak wc-k. Akkor az volt a normális.

Nagy különbség van aközött, hogy a gyerek véletlenül hozzányúl a forró kályhához és aközött, hogy odanyomod a kezét. Erre valók a hőparavánok. Kicsi, mobil darab és a négykézlábazó sem fog a kályha, konvektor vagy egyéb forró fűtőtest, tűzhely mellett felállni próbálni. Ha az óvintézkedések és figyelmeztetések ellenére megtörténik, akkor meg kell gyógyítani és egy tapasztalattal több. Ha odanyomod a kezét és megégeted, az erőszak és gyerekkínzás. Akkor normálisnak tanulja meg a gyerekkínzást. Persze azt is megtanulja, hogy fáj, de túléli, az is elmúlik egyszer. És gyereke válogatja, hogy mekkora traumának éli meg és milyen nyomok maradnak meg.

Egyszer tehetlenségemben elkiáltottam magam. Ott volt a barátnőm is, aki iszákos és erőszakos apukával, halk szavú, mindent eltűrő anyukával nőtt fel. Soha életemben nem láttam olyan rettenetet, mint akkor rajta. A kiáltás azonnal aktiválta nála a több évtizedes reflexet, a rettegést.

A nevelés nem szóló kategória, sőt nem is kamaradarab. Kisgyermekkorban persze a család a legfontosabb, a külső interakciókkal együtt, ami a karmikus körben meglehetősen beszabályozott kereteket jelentett egyén és család számára is. A külső interakciókkal együtt a terep is áthelyeződik, bár a referencia csoport a kamaszkorig a család marad, azt követően a kortárs csoportok átveszik a helyét.

A hazugság pedig teljesen természetes a világunkban. Egyéni stratégiákban hazudni mindig kifizetődő, mert csak mondás az, hogy hazug embert könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát. A hazugságvizsgáló is csak azt a hazugságot mutatja ki, amiben nem hiszel. Ha elhiszed a saját hazugságodat, símán átmégy a teszten.

Hazudni pedig nemcsak félelemből szokás.
Vannak kegyes hazugságok is.
Vannak előny megszerzésére szolgáló hazugságok is.
Nagyon sok céllal és különféle eredménnyel hazudunk.
Mindazonáltal a legártalmasabb az önámítás.