Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Aditi képe
Jelenlét - éberség
2009. szeptember 03. csütörtök, 23:25 | Aditi   Előzmény

Kedves Csaesz!

Nem értelek. A lélekjelenlét éberséget jelent. Tudatos éberséget, a tiszta tudat, a benned élő Figyelő ébren tartását. Az éberséget a meditációban gyakoroljuk. De igazán akkor válik el valaki milyen szintre jutott, amikor az életben, nyitott szemmel kell ébernek lenni, amikor millió dolog vonhatja el e figyelmed, merülhetsz millió érzelmi és gondolati hatás következtében vissza, a függéseid, azonosulásaid hálójába.

Azért nem értelek, mert akkor mit gyakorolsz a meditációban?

Egyébként lélekjelenléte mindenkinek van, és szélsőséges helyzetekben spontán meg is nyilvánul. Amikor úgy érzed, nem te csináltad a dolgot, mintha vezették volna a kezed... pedig csak annyi történik, hogy a sokk miatt KIKAPCSOL AZ AGYAD. Az, ami a meditációban kellene h történjen... És a dolgokat hirtelen olyannak fogod fel, amilyenek, minden érzelmi és gondolati töltés nélkül, és cselekszel GONDOLKODÁS NÉLKÜL TESZED A DOLGOD.

Egy Buddhista mester szokta mondogatni a meditációs körében: "Csak tedd a dolgod. Éld át."

Amikor képesek vagyunk levetni az érzelmi viszonyulásainkat (kötéseinket), a gondolatiakat (Ítéletek, programok) és kérdés nélkül átélni bármit, és szemlélni közben, na az a tudatos jelenlét.

A képek látása, a kérdéseinkre a válaszok meglelése is egy megváltozott tudatossági szint, egy mélyebb réteg, de még nem a szellemi figyelem, az éberség szintje, mert gondolatokkal, és érzetekkel dolgozik.

Namaszte