Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Légy légzésed tudatában!
2009. szeptember 01. kedd, 23:51 | hajni19840203 (útkereső)

""Valaki nemrég megmutatta nekem egy nagy spirituális szervezet éves programkínálatát tartalmazó prospektusát. Átlapozva azt meglepődtem, milyen sok érdekes tanfolyamot és műhelymunkát kínálnak föl. Svédasztalra emlékeztetett, arra a skandináv büfére, ahol ínycsiklandó ételek hatalmas választékából szedegethetsz tetszésed szerint. Az illető megkérdezte, tudnék-e ajánlani a kínálatból egy-két kurzust. „Nem is tudom –feleltem. – Valamennyi érdekesnek tűnik. Egy dolgot azonban tudok – tettem hozzá. – Légy tudatában a légzésednek olyan gyakran, amilyen gyakran csak tudsz, valahányszor csak eszedbe jut! Tedd ezt egy éven át, és az nagyobb mértékben alakít majd át, mintha ezt az összes tanfolyamot elvégeznéd. Ráadásul ez ingyenes.”
Ha tudatában vagy a légzésednek, az elvonja figyelmedet a gondolkodásról, és teret teremt. Ez a tudat létrehozásának az egyik módja. Bár megnyilvánulatlanként a tudat teljessége már létezik, mi azért vagyunk itt, hogy tudatot hozzunk ebbe a dimenzióba.
Légy légzésed tudatában! Figyeld meg a lélegzés érzését! Érezd, ahogy a levegő be- és kiáramlik! Figyeld meg, hogyan tágul kissé, majd húzódik össze mellkasod és hasad a be- és a kilégzés közben! Egyetlen tudatos lélegzés elegendő ahhoz, hogy némi teret teremtsen ott, ahol korábban csak szakadatlanul követte egyik gondolat a másikat. Ha napközben többször tudatosítod egy-egy lélegzetedet (kettőt-hármat még jobb), az kitűnő módszer ahhoz, hogy az életedbe teret vigyél. ... Hogy aztán használod-e a légzéstudatosságot tényleges, formális meditációhoz, azt már te döntöd el. A formális meditáció azonban nem pótolja a tértudatosság hétköznapi életben történő alkalmazását.""
E.T.-Új Föld