Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Sanyi és a tudat
2009. július 24. péntek, 15:44 | Buddhanita (útkereső)

Kedves Sanyi!

Ha már így az Egót megtárgyaltuk, felteszem magát a tudatot is kérdésnek, hátha ez is korrigálásra szorul. Jobb az ilyet tisztába tenni :)

Számomra:

Tudat: mikor éber állapotban szemlélünk.
Tudat alatti: a rejtett feladatok, képességek, blokkok, tartalmak, amik még átdolgozásra várnak
Tudat feletti: Magasabb Én, a Figyelő

Tudatos teremtés: amikor már Tudjuk magának a teremtésnek a létrehozásának a módját, az ok-okozati törvényeket, a vonzás törvényét "szem" előtt tartva.

De mikor ennek a folyamatnak még nem vagyunk (teljesen vagy részben) tudatában, előfordulhat, hogy teljesen öntudatlanul nyílvánul meg. Pl.: ha az én tudatom még mindig az Egoval azonosítja magát, akkor félelmei, vágyai vezérelik, és lehet, fel sem ismerem, hogy amit gondoltam, manifesztálódik az anyagi világban. Betudom véletlennek.Vagy az is lehet, ezt igazolásnak veszem, hogy a feltevésem helyes. Ha viszont már némileg tisztult, akkor megfigyelhetem a dolgok ok-okozatiságát, tágítva a tudatomat, és felismerhetem, hogy minden belőlem indul, és hozzám érkezik vissza, mint a bumeráng.

Tudatossági szint: megmutatja, ki mennyire, milyen mértékben azonosul az Egoval, vagy nem.

Nos, aztán az is eszembe jutott, hogy oké, ha valami új munkahelyre kerülsz, és új munkafolyamatot kell megtanulnod, akkor teljes mértékben Jelen vagy a Figyelmeddel. Gondolom ilyenkor a tudatunk a Jelenben van, teljes Figyelemben, de mikor már megy a dolog, akkor olyan, mintha a testet valami automatára kapcsolná, a keze akkor is jár, közben a tudata felfogja, mit tesz, mit honnan vegyen el, meg selejt-e az árú, miközben a gondolatai teljesen máshol járnak. Teszem azt, mit kell főzni, mi lesz holnap, stb. Ilyenkor lép szinre az Ego, mert "unatkozik" és a Figyelmem a Jelenből eltereli? Hozzá teszem, ilyenkor nagyon gyorsan megy a munka. De mikor a Figyelmem visszairányítom, hogy hoppá, már megint mindenhol vagyok, csak az Itt és Mostban nem, akkor olyan, mintha az Idő és vele együtt a munka lelassulna. Azt is észrevettem, hogy ilyenkor megesik elég gyakran, hogy meditatív állapotban kerülök. Ez is érdekes élmény. Feltettem már magamnak többször is a kérdést: ilyenkor Ki dolgozik? Vagy mikor megszokott dolgokat teszel, vagy megszokott útvonalon mész, akkor se tévedsz el, az agyad közben máshol jár.
Ezért mostanában próbálom a tudatomat visszaterelni, akkor is, mikor megszokásból cselekszem. Volt amikor erőszakoltam a dolgot, hát akkor kész voltam. A szemeim is bevéreztek, nem beszélve arról a fura élményről, hogy a látásom is "kitágult", szélesebb lett a horizontom. Mellesleg nagyon elfáradtam. Aztán most próbálom lazán megoldani. Megtartani az egyensúlyt.

Nem tudom jól teszem-e, de szerintem ez az egyik leghétköznapibb Tudatásság útja.

mit szólsz? Hívjam most a diliházat, vagy ráérek még? :)

Üdv,
Béke