Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
pelgrim képe
Eredeti, vagy eredendő bűn
2016. április 21. csütörtök, 9:46 | pelgrim   Előzmény

Kedves Éva

Eredeti, vagy eredendő bűn szerintem nem létezik. A bűnbeesés története szerintem jelképes tanmese, hitrege, nem alaptalan, de nem szó szerint értelmezhető, nem valós esemény, mint ahogy főleg az ószövetség könyveiben több ilyen elbeszélés van.
Ez az elbeszélés a fejlődésnek azt a szakaszát ábrázolja jelképesen, mikor az ember öntudathoz jutott, mikor látni kezdte az összefuggést tettei és azok következményei között, 'evett a tudás fájának gyümölcséből.'
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nincsenek bűnök, bűnök sajnos vannak és gyakran sokkal sulyosabbak mint némi gyermeteg engedetlenség, mint ahogy a Bibliai elbeszélés ábrázolja. De örökölhető bűn nem létezik, hajlamok azonban igen, az alma nem esik messze a fától mondja a közmondás is.
A zsidó nép a bűntudat terhe alatt görnyedt, a hiedelem szerint ugyanis csak Isten volt az, aki a bűnöket megbocsáthatta. Jézus, aki az emberek, a népek, (ön-)tudatának felemelését, fejlesztését látta feladatának belátta, hogy a bűntudat egy nagy akadály az ember lelki fejlődésének útján, utasította tanítványait, hogy bocsássák meg az emberek bűneit, akik a bűntudat terhe alatt küszködve, hozzájuk fordulnak.