Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
,,Bűneink"...
2016. április 19. kedd, 14:01 | Éva.   Előzmény

Szerintem a ,,bűneink" ,,megváltása'' nem azt jelenti amit általában mi ,,bűnök" alatt értünk. Ha az ember figyelmesen tanulmányozza amit Jézus tanít, istenigazából nincsen is ,,bűne" az embernek -egyet- az eredendő bűnt kivéve.
A többi bűn ugye ,,megbocsátható", hiszen azt mondja Jézus, hogy az dobja rá az első követ a ,,bűnös asszonyra", /akit ugye meg akartak kövezni/, szóval ,,az dobja rá az első követ, aki nem vétkezett még".

Tehát az úgynevezett hétköznapi bűneink ebből a szempontból nem igazán számítanak, mert ,,bocsánatos" bűnök, az ember bármikor megbánhatja, kijavíthatja, jóváteheti,stb... Nem véletlenül ,,kegyelmi" vallás a kereszténység, és valótlan állítás ellene az, hogy Istentől félni kéne nekünk ,,bűnös" embereknek. Éppen Jézus helyezte teljesen új alapokra a régi ősi vallást, ahol még rettegtek az Istenüktől az emberek. Ráadásul ott nagy távolság volt az Isten és az ember között, valóban egy haragvó, büntető külső istenkép volt.

Az úgynevezett egyetlen ,,bűn" az ,,eredendő /eredeztető/ bűn" pedig tulajdonképpen az, hogy az ember ,,elhagyta" Istent, elszakadt tőle.
Ennek a jelképe ,szimbóluma ugye az a bizonyos ,,bűnbeesés" azzal az almával a ,,tiltott fáról".
Vagyis tulajdonképpen ez lenne az egyetlen probléma, ,,bűnünk" , hogy elszakadtunk Istentől, tulajdonképpen a saját isteni mivoltunktól ,és ezt Jézus többször is kimondja, hogy Isten bennünk van ! , ne kívül keressük valahol az ,,isten országát".

Vagyis a ,,megváltás", vagy amiért ő az áldozatot hozta az emberért, az az lenne, hogy ő megmutatta az utat, a módszert is, hogy hogyan találhatunk vissza újra Istenhez. És nem egy külső Istenhez, mert tulajdonképpen azzal , hogy követem Őt, magamévá teszem a tanításait, és ezt a gyakorlatban is az életemben is átültetem, ezzel tulajdonképpen én váltom meg saját magamat.
Lehet mondani, hogy Jézus a megváltó, igen a tanítása megváltó hatású ránk, ha magunkévá tesszük azt, de ezzel tulajdonképpen saját magunkat váltjuk meg az ő tanítása által.

Még annyi megjegyzésem lenne, hogy nem csak egyedül ő adott ennyire magasrendű tanítást az ember saját maga ,,megváltására",hanem tulajdonképpen a nagy világvallások magasabb rendű vonulatai mind megteszik ezt. A Hindu tanításokban az Advaita Védanta a ,,nem kettősség tana", a Buddhizmusban szintén én önmagamnak kell megvalósítani a Buddha állapotot, az Iszlám magasabb vonulata a Szufi, és a zsidó vallásban a Kabbala az életfa szefirotjainak beavatásai folytán is eljuthat az ember odáig.
Úgyhogy nagyon úgy néz ki, hogy igaz az a mondás, hogy valahogyan ,,minden út Rómába vezet". :-)

Visszatérve ahhoz amiből kiindultunk, hogy a ,,bűneink, és megváltás"... Egyetlen ,,bűnünk" lenne igazán az , hogy elszakadtunk az Istentől, az Isteni mivoltunktól, és a megváltásunk ennek a folyamatnak a helyreállítása lenne. Jézus is ezt tanítja, és minden nagy világvallás mögött meghúzódó eredeti tanítások is.