Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Önbizalom
2016. január 15. péntek, 8:45 | Domoszlai Katalin

Fontosak az iskolai élmények, viszont ha ekkora önbizalom hiány van, hogy attól fél, nulla pontot kap, minden egyes alkalommal, amikor dolgozatot írnak, akkor az ok jóval mélyebb.

Azt érzem, hogy nem pusztán a dicséret és a biztatás a megoldás. Szükség van a dicséretre, mégpedig abban a formában, hogy konkrétan, tényszerűen a saját fejlődését értékeljük, önmagához képest, elkerülve a másokhoz viszonyítást, összehasonlítást.

Amit még érzek az az, elő kellene venni azokat az alap élményeket, nagy töréseket, ami azt az érzést generálták, semmire sem vagyok képes.

Elsősorban magát a válást. Ha tudatosan, vagy tudat alatt van az egyik szülő részéről olyan elvárás, a gyerek majd a kapcsolatot összetartja, de mégis elváltak, akkor beég a gyerekbe, semmire sem vagyok képes. Megbuktam mint család összetartó és pont.
Ha nem volt ilyen elvárás, akkor is ott van egy olyan mechanizmus, a gyerek annyira szeretne abban hinni, a szüleivel minden rendben van, mert innen meríti a biztonság érzetét, hogy inkább "bevállalja" azt az életérzést, a baj velem van...

Sajnos ezt erősíti, ha azt kapja, higgy magadban és akkor majd a többi gyerekkel megversenyeztetve jobb eredményt érsz el...

Ez maga az alap élmény.

Azt érzem, sokkal inkább vigasztalásra van szüksége. Romlik a teljesítmény, amikor válás van. Együttérzés többet segít, keress olyan élményeket, ahol kudarcot vallottál, oszd meg vele, hogyan dolgoztad fel. Ezt megteheti az apa is. Átadni azt az érzést, ha utolsó a versenyben, akkor is szerethető és elfogadható.

jó cikkek a témában:

http://modszerkocka.hu/jol-dicserni/

http://varazsbetu.hu/beszelgessunk/hogyandicserjen/index.php

http://www.ertsunkszot.hu/dicseret-aminek-erteke-van/

Terápiás tapasztalatom az, hogy az iskolai élmények megismétlik azt, ahogy a testvérek egymáshoz kapcsolódnak, ahogy a szülők elvárásokat támasztanak, jutalmaznak és büntetnek. A gyerek egy kész mintarendszerrel megy az iskolába, az első hat-hét év tapasztalatai már meghatározóan hatnak. Összegezve, az alap mintákat kell felszínre hozni. Ezeket a gyerek szívesen megmutatja, játékos formában, lerajzolja, vagy eljátssza plüss állatokkal, babákkal. Lehet játszani iskolást, ha rá bírod erre venni :-) Ki fog bukni, mivel akadt el.

http://domoszlaikatalin.freeweb.hu/