Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Belső önbizalom
2016. január 10. vasárnap, 19:01 | csaesz

Szerintem ezt tapasztalás révén érhetjük el, gyerekek-felnőttek egyaránt. Magamból kiindulva: amit más mond kívülről, azt max elhiszem vagy még azt sem, de nem fogom valóban tudni a képességeimet. Gyerekeknél a tapasztaltatáson kívül fontos még, hogy tudatosítsuk vele a végén, hogy sikerült, megcsinálta, tudja. Azt vettem észre, hiába történik meg a tapasztalás, mégsem tudatosul bennük, és olyankor nincs hatása a sikernek az önbizalomra.
Ha csak a tanulással, iskolai eredményekkel kapcsolatos az önbizalom hiány, akkor talán a legegyszerűbb átbeszélni vele a tanulnivalót, segíteni neki, ahol nem tudja, türelmesen addig kérdezni, amíg kell, és ha valamit már tud, akkor együtt örülni a haladásnak, és tudatosítani benne: látod, hogy tudod? Én részekre szoktam bontani a tanulnivalót, és részenként örülök a haladásnak, hogy ne lankadjon el a végére, legyen folyamatosan sikerélménye.
És nálunk is fontos az őszinteség, hiába van célom azzal, hogy együtt örülünk és tudatosítjuk a sikert, és kvázi manipulálom a gyerkőcöt ezzel valami számára pozitív irányba, ennek a célnak ott akkor háttérbe kell szorulnia, és az örömnek, valódinak, nagyon őszintének kell lennie, mert olyan detektoraik vannak a hazug dolgok leleplezésére...ha nincs épp kedvem az együtt tanuláshoz, csak a cél miatt magamra erőltetem, rögtön elbizonytalanodnak és nem hat a pozitív megerősítés