Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Segíteni annak lehet, aki változni akar és képes
2014. augusztus 25. hétfő, 5:03 | Domoszlai Katalin   Előzmény

aki ezt kimondottan kéri.

Vedd észre, ha ezt a nárcisztikus nem kéri, akkor azért akarsz rajta segíteni, mert azt várod el, szeressen, elismerjen, értékeljen.

Alap probléma, a nárcisztikus személyiségzavarban élő ember nem tekinti magát betegnek. Sőt.
Másrészt, a változáshoz, a gyógyuláshoz elengedhetetlenül szükséges az önkritika és annak a képessége, hogy a kívülről érkező visszajelzésre az adott ember legyen nyitott. Ismerje fel az adott szituációban a fejlődési lehetőséget. A nárcisztikus embernek fegyvertára van arra, hogy az őt értékelő jelzésekre hogyan reagál, a dühkitöréstől a legkülönbözőbb játszmákig. Bármelyikhez nyúl, azt fogja veled közölni, a hiba benned van.

Aki nárcisztikus embert párkapcsolatban bevonz, kemény leckét kap arra, hogy a saját gyermekkorában megtörtént és feldolgozatlan megaláztatásokat dolgozza fel.

Ugyanis nem csak a nárcisztikusnak, a másik embernek is a gyerekkorában vannak az okok.

Ezért maga a folyamat három lépcsős:

1. megtörténik a bevonzás és belekerülünk egy olyan viszonyba, ahol a nárcisztikus egót szolgálja az energiánk. A nárcisztikus egó a bennünk keletkező negatív érzésekből táplálkozik, ilyen a szégyen, a kiszolgáltatottság, a sóvárgás és a csodálatot is ide sorolom, mert hazug és így tovább.

2. ebben a szakaszban felismerjük, a szituáció számunkra végletesen kizsigerelő és reménytelen. Ha belemegyünk abba, nem törölheted belém a lábad! attól még a kapcsolat adott, viszont átmegy egy mindennapos harcba, amiben nem a nárcisztikus fog veszíteni. Ugyanis ő nem éli meg azokat az érzéseket, amik minket gyengítenek. Nem szenved attól, ha nem szereted, mert arra vágyik, csodáld. Azt hogy ő feletted áll, átélheti úgyis, ha megaláz.

3. az elengedés szakasza. Ez egy belső folyamat, ahol felismerjük, a kötelékeket, ami miatt ebben még benne vagyunk. Ezek a kötelékek feloldhatóak a negatív érzéseink felismerésével és feldolgozásával. Ha a nagy szerelem és/vagy valamelyik szülő nárcisztikus volt, egy újabb nárcisztikus bevonzása voltaképpen segítség, hogy rá tudjunk nézni, a tudatalattinkban mekkora helyet foglalnak el a szülők negatív mintái és az exek által okozott, begyógyulatlan sebek.

A nércisztikus szülő viselkedéséről itt olvashattok:

http://narciszgyerekei.wordpress.com/

A saját személyiségünk harmóniába hozásához az önértékelés is nagyon fontos, ennél viszont jóval fontosabb a saját magunk elfogadása, szeretete és az önmagunknak megadott tisztelet. A legelső lépés az úton, a saját én-határaink megismerése, megszilárdítása. Ha ez a lépés meg van, akkor jön maga a nagytakarítás a belső világunkban.

http://domoszlaikatalin.freeweb.hu/