Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Relatív nekem a hitelesség
2014. január 09. csütörtök, 15:43 | Nagy Edit2

Én tanító alatt nem feltétlenül egy “tanítónak” nevezett embert értek.
Van, hogy egy bizonyos idő múlva jövök csak rá, hogy egy ember mellettem tanító volt.
Attól hiteles nekem egy ember, hogy az adott témában hol tart az élete, illetve, ami mégfontossabb, hogy mennyire tudja, hogy abban a témában miért tart ott. Tehát mennyit tud az adott témáról
Persze utólag kiderülhet róla, hogy mégsem olyan hiteles, ahogy én tudatosodok, és rálátok az életére a magasabb tudatosságommal. De akkor, ahol én tartottam a témában, ő többet tudott tőlem, tehát számomra akkor hiteles volt. Tehát szerintem a hitelesség relativ fogalom.
Az, hogy kit tartunk hitelesnek elsősorban attól függ, hogy mi hol tartunk az adott életterületen tudatosságban.
Ha valakit tanítónak tartok valamiben, akkor azon a területen a példaképem is. Azért nézek fel rá, mert többet tud, mint én az adott területen. De lehet, hogy csak az adott területen nézek fel rá, mert más területeken meg hiányosságai vannak. Attól még szerethetem őt, csak nem mindenben nézek fel rá.
Ha valakit tévesen ítéltem meg a hitelesség tekintetében, nyilván ezt csak akkor tudom, ha már tudom, hogy miért nem hiteles, akkor rengeteget tanultam a témában, hiszen jobban rálátok az adott dologra, ezért nincs is mit eldobnom tőle, csupán már tudom, hogy az amit ő tanítani akart hol állja meg a helyét, és hol nem.
Szerintem amíg nagyon butuskák vagyunk egy témában, addig nem is tudjuk felmérni igazán a tanító hitelességét. Lehet, hogy egy hiteltelen tanítótól többet tanulunk, mint egy hitelestől.
Hogy milyen hiteles vagyok, azt én nem tudom megítélni, mert nem tudom, hogy mit nem tudok, így amit tudni vélek, azt a tudást osztogatom…. Tehát aki tőlem többet tud, az tudja csak mennyire vagyok hiteles. 