Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Az imagináció és a vizualizáció közti különbség
2013. november 17. vasárnap, 22:29 | Domoszlai Katalin   Előzmény

a következő.

A vizualizáció - ezt használja a Silva féle technika - a jövőre irányul. A gondolatainkkal megteremtett kép beíródik a valóságba és megteremtődik.

Az imagináció a jelenre és a múltra irányul. A lényege, hogy képi szimbólumok mutassák meg azt, ami bennünk van, nagyon fontos a szerepe a megértésben.

Mondok példát, hogy érthetőbb legyen. A vizualizáció segítségével elképzelhetjük magunkat erősnek és egészségesnek. A koncentrált gondolati energia elkezd hatni ránk és adja az energiát a gyógyuláshoz.

Az imagináció a tudatalattinkat mutatja meg, a KIP, amit én is használok terápiában, például az apával kapcsolatos múltbeli problémákat a "Hegy és az arra való fel és lejutás" képével hozza fel a tudatunkba. Ha valakinek például megszakadt a kapcsolata az apjával, nagyon távoli, elérhetetlen hegyet lát. Ha az apa nagyon maximalista az elvárásaiban, a hegy nagyon meredek, szinte alig megmászható. Ezekben a gyakorlatokban meg kell élni azokat az érzéseket, amiket addig elfojtottunk, ezáltal a tudatalatti tisztul.

A Silva féle módszer akkor működőképes, ha az illető ember mintarendszerébe és kondicionáltságába az adott jövőkép belefér. Ha valamilyen blokk által ez gátolt, az illető képtelen koncentrálni, megélni a jövőképet, a figyelem szétcsúszik. Ha a vizualizált kép tisztán meg tud jelenni és a képhez fűződő érzésekkel meg tudjuk élni " ez már az enyém " a vizualizált vágyunk teljesül.

http://domoszlaikatalin.fw.hu/