Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
A kapcsolat gyógyít
2013. november 02. szombat, 7:37 | Fekete Zsolt

„Van olyan tanító, akinek nem csak a tanításait követed, hanem Ő maga is példakép számodra?

Igen, volt egy ilyen tanítóm/terapeutám. A hitelessége volt az elsődleges számomra. Azonban a vele való együttlét/kapcsolat is egy idő után legalább olyan fontossá vált számomra, mint tanítása. Főleg mikor nagyon mélyem voltam, teljesen bezárultan, át sem jött semmi tartalom a tanításaiból, akkor a vele való együttlét is gyógyító hatású volt. (inkább tünetkezelés ez, mint gyógyítás, de sokszor erre is nagy szükség van). Ezt ő így fogalmazta: „a kapcsolat gyógyít”

Sok mindenért hálás vagyok neki, elsősorban azért, hogy megtanított a bizalomra (ez közel két évig tartott). Sok idővel később viszont elfordult tőlem, nem bízott meg már bennem, javasolta keressek másik terapeutát/tanítót. Egy olyan ember/tanító/példakép fordult el tőlem, vonta vissza bizalmát, aki a bizalomra tanított. Két év kellett mire ezt feldolgoztam, mert én nem másik terapeutát/tanítót akartam, hanem konkrétan ezt a személyt. Igen, tudom ez nem egy egészséges függőség volt a részemről, de akkor így éltem meg a dolgokat.

Vagyis a folyamat elején a hitelesség volt a fontosabb, idővel pedig a személye, szeretete, együttérzése, elfogadása (lehet, hogy ezek látszólagos, általam rávetített minőségek). S én a „szeretete” miatt képes voltam mindenről lemondani.

Továbbra is úgy gondolom, hogy a hitelesség mellett a tanító személyisége is fontos, de ha a hitelesség fenn áll, akkor a tanító személyiségével sem lehet különösebb probléma.

„A kapcsolat gyógyít” mondatot úgy a pontosabb, hogy „a kapcsolat önmagammal gyógyít”.