Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Michaelita képe
lúgosítás (gyógynövényekkel, zöldekkel) 5. rész
2013. szeptember 23. hétfő, 8:56 | Michaelita

A szervezetünk lúgosítása (gyógynövényekkel, zöld levekkel) 5. rész

A népi gyógymódok szerint a savtermelés csökkentésére fehérakácvirág tea, lúgosításra a fehér árvacsalán tea ajánlott. Fehér árvacsalán (Lamium album), nem azonos a csalánlevéllel!

A kamillatea az egyik legnépszerűbb gyógytea világszerte. Nyugtatja az idegrendszert, de savas reflux (nyelőcsőbe feltörő savas érzés), esetén is kiváló hatású. Megfázás esetén is érdemes fogyasztani, közvetlenül lefekvés előtt is fogyaszthatjuk, mivel nem tartalmaz élénkítő anyagokat, inkább elősegíti a nyugodt, pihentető alvást. 

Az édeskömény tea elsősorban gyomorbántalmak, gyomorgörcs esetén használható. Javítja az étvágyat, elősegíti a testsúlygyarapodást, ezért rákos betegek is gyakran fogyasztják. 

A zöld tea legismertebb gyógyító tulajdonságai: vírus- és baktériumölő, vércukor- és koleszterincsökkentő, erős antioxidáns, méregtelenítő, segíti a véráramlást.

A galagonya tea vértisztító, vércukorcsökkentő és májtisztító hatású. Csak hígan szabad fogyasztani, mert erős hatású, könnyű túladagolni!

A citromfű tea gyomorpanaszok esetén hatásos, rendszeres fogyasztása javíthatja hangulatunkat. 

Minden szárított gyümölcsből készíthető tea és ezeket szinte végtelen számban kombinálhatjuk is egymással. Sőt, minél több gyümölcsöt kombinálunk, annál jobb lesz a tea.

Az ionos ásványi anyagok a legfontosabb tápanyagok, melyek fenntartják a sav-bázis egyensúlyt. Különösen a kalcium-, nátrium-, kálium-, magnézium-, réz-, klorid-, és hidrogénkarbonát-ion játszik fontos szerepet egészségünk megőrzésében. Ha a savszint túl magas, testünk eltárolja a savakat a szövetekben és a szervekben, illetve ásványokat használ fel a semlegesítésükre, kivonva őket a különféle szervekből, csontokból és a fogakból.
Testünk az ionok segítségével állítja elő az elektromos energiát, mely számos életműködés alapjául szolgál. Elektromos impulzusokat használ az idegrendszer, hogy továbbítsa az ingereket, ami megnyilvánul az izomműködésben, a kiválasztásban, a mirigyek működésében, az agyműködésben, és a hőszabályozásban is. Bármely ionos ásványi anyag kiegyensúlyozatlansága megzavarhatja a testünk elektromos üzeneteit, ami általános testi zavarokhoz vezet.

Hogyan juttathatjuk be a megfelelő ásványi anyagokat kellő mennyiségben a szervezetbe? Ehhez a legjobb forrást a zöld levelű zöldségek nyújtják számunkra, és emellett hasznos a sárgarépa, a brokkoli, a bab, a kelbimbó és az édesburgonya fogyasztása is. Kevésbé ismertek, de annál értékesebb zöld növények a búzafű, az árpafű, a lucernafű és a spirulina alga, melyek a legjobban lúgosító táplálékok közé tartoznak. Különféle olajos magvak, illetve a gyümölcsök nagy része szintén tartalmaznak ásványi anyagokat.

A zöld növények a legjobban lúgosító ételek a Földön, tele értékes tápanyaggal. A zöld füvek könnyen felszívódó vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, rosttal, klorofillal és enzimekkel töltik fel a szervezetünket, melyek segítenek semlegesíteni a vérben és a szövetekben levő savakat.
A zöldek rendkívül gazdagok klorofillban, melyet gyakran hívnak a növények "vérének". A klorofill molekulaszerkezete majdnem olyan, mint az emberi véré, annyi különbséggel csak, hogy míg a klorofillban a magnézium a középső atom, a vérben vas. A szervezetünk ki tudja cserélni a klorofill középső atomját vasra, hogy így vért alakítson ki, és építsen fel. A klorofill segíti a vér sejtjeit, hogy ellássák oxigénnel a test minden részét.
Zöld levek fogyasztásával bőséges mennyiségű enzimmel töltheti fel a szervezetét, melyekre a szervezetében végbemenő szinte összes kémiai tevékenységnél szükség van.

A zöldek néhány előnyös tulajdonságai: Több, mint 70%-ban tartalmaznak klorofillt. A klorofill megköti a fényt, így bármely más anyagnál több fényenergiát tartalmaz. A zöld italoknak magas az oxigéntartalma, mint ahogy az összes zöld, klorofillt tartalmazó növénynek. Az agy és az összes szövet optimális működéséhez magas oxigéntartalmú környezetre van szükség. A klorofill antibakteriális hatású, és egyaránt használható gyógyításra külsőleg és belsőleg is. A tudomány bebizonyította, hogy a klorofill megállítja a kártékony baktériumok növekedését és fejlődését.A zöld levek sokkal hatékonyabb méregtelenítők, mint a sárgarépalé vagy a többi gyümölcs és zöldség.

Érdekes megállapítás, hogy a helyes pH-egyensúly nagyon hasonlít a fény egyensúlyához. A tiszta, világos, fehér fény a spektrum minden színének tökéletes egyensúlyából jön létre. Ha bármilyen mértékben is megbomlik az arányuk, a fény nem lesz többé tiszta. Hasonló módon a pH-egyensúly is minden szükséges elem és tápanyag közreműködése által valósul meg.
Semelyik elem nem képes egyedül előidézni ezt az egyensúlyt, de amikor a test megkapja az összes szükséges tápanyagot, akkor létrejön az egyensúly.

Forrás: Dr. Tihanyi László és Fodor Bálint