Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Az egó vágya az, hogy vagy, vagy...
2013. augusztus 07. szerda, 8:48 | Domoszlai Katalin   Előzmény

A válasz minden eldöntendő kérdésre, hogy is, mert ha rendben lenne benned, fel sem merülne a kétség.

Külön választanám a spiritualitás kérdését és a személyiség problémákat.

Mégpedig azért, mert fixált személyiség akadálya a spirituális útválasztásnak, magyarul amíg a személyiség egyes területeken rosszul működik, ezt a működést belevetíti az általa spirituálisnak elméből elgondolt útba.

A személyiség egészséges működését az integrál pszichológia 5 alapvető dologban határozta meg:

1. Legyen képes az életörömre.
2. Legyen képes szeretni, önmagát és másokat. Működőképes kapcsolatai legyenek.
3. Legyen képes dolgozni.
4. Legyen képes eltartani magát függetlenül és ha van gyereke, akkor azt is.
5. Legyen képes az úgynevezett emberek által közösen érzékelt valóságot érzékelni, a kontroll legyen a kezében, hová helyezi a figyelmét, ez elsősorban a hallucinációkra meg egyéb súlyos elmebetegségekre utal, mint problémára.

Nekem ez az alap, tehát ha valakinek nincs arra pénze, hogy megvegye azt, amire a fejlődéséhez szüksége van, az elégtelenül működik az anyagi területeken. Kérdés persze, hogy ez hárítás-e. Hiszen akkor igaz ez a kijelentés, hogy nincs pénzem, ha semmim sincs. Inkább arról van szó, mire költöd, hiszen van. Itt jön be az értékrend kérdése.

Ha valaki ezzel nem képes szembenézni, nem vállal a saját életéért felelősséget, az mutogathat bárkire, hogy pénzt kér a munkájáért. Ez tükör, hiszen ha valakinek van elég pénze, tud dolgozni, annak nincs azzal problémája, hogy a másik embert megfizetik.

Én minden esetben szociális alapon számítok fel díjat, ami időnként a töredéke annak, ami általánosan elfogadott díj. De ezt abban az esetben teszem meg, ha látom, hogy akivel dolgozom, ott jönnek az eredmények és nagy szüksége van a segítségemre.

Látom, mi a problémád gyökere, az, hogy a szív pillanatokra old csak.
Én személyesen ismerek embereket, a haladó önmegvalósítók csoportját és ismerem az ő eredményeiket a saját eredményeim mellett, hogy milyen életminőség változást ad egy-egy terület teljes kioldása. Évek munkája van benne. Ez mellett ott vannak a saját terápiás eredményeim is, legyen szó fizikai betegségből történt gyógyulásra, vagy működés képtelen életterület működéssé tételéről.

A terápiák eredményessége a következő tényezőktől függ

1. Maga a terápiás módszer helyes megválasztása
2. A sérülés mennyi ideje keletkezett és mennyire súlyos.
3. Mennyi idős az, akivel dolgozni kell és mennyire nyitott a személyisége
4. A terápiára ráfordított idő
5. A terapeuta szakmai tudása és az általa elért tudatossági szint.

Én elsősorban arra törekszem, hogy aki hozzám fordul megtanulja a gyakorlatokat és dolgozzon rendszeresen önmagán. Találja meg a kapcsolatot a saját Felsőbb Énjével és ez a kapcsolat váljon állandóvá. Innentől fogva hitre egyáltalán nincs szükség :-) mert vezetve vagy. Ezen kívül egyetlen ember sem képes gyógyító szerepben tartós eredmény elérni egy másik emberrel. A terápiás target az, legalábbis nálam, hogy a saját öngyógyító erődhöz találd meg az utat, ez váljék egy stabil, belső működéssé.

Még pár szót a spiritualitásról. Alapvető, hogy egy ösvény ki legyen választva. Vannak olyan utak, amik terápia nélküliek. A lélek választ. Gyakori spiri egó probléma, hogy mihelyt valamilyen kemény dologgal szembesül az egó, meghátrál és másik utat választ. Így sikeresen becsapja magát és sehová nem jut el.

A Tantra Út teljes nyitottságot kér attól, aki ezt választja, mert minden minőséget befogad és az eggyé válásig viszi. Mindent. Ezért zárt egójú embereknél a tantrikus út nem működik, mert az egójuk beleakad ebbe a vs problémába. Tantrában nincsen vagy-vagy. Amit az élet ad, azt adja. Amibe eddig belehaltál, azt megtanulod túlélni. Amibe pedig vergődve és kapálózva nem akartál belehalni, abba belehalsz.

Nekem ez az utam, ezért azok az emberek tudnak kapcsolódni hozzám, akiknek az útja ugyanez.

Te sem mész el a buddhistákhoz, hogy arra kérd őket, Jézusról tanítsanak :-)
Buddhizmusban van mester, aki az egó vs dolgait jól kezeli. Kereszténység a hitre és szeretetre alapoz, de mivel a feltétel nélküli szeretetet, mint technikát nem tanítja, igazából az elfojtást emelte az oltárára, legplasztikusabban a pedofil papoknál bukik ki a probléma, amikor már az elfojtások átcsapnak az ellenkező végletbe.

Ha akarsz olyan utat, ahol terápiára nincs szükség, akkor ott van Ramana Maharshi direkt útja. Ebben egyetlen emberi vágy sincs benne, tehát ha képes vagy arról lemondani, hogy párkapcsolatod legyen, hogy hozzászólást írj az önmegvalósítás oldalon, ha képes vagy arra, hogy minden idődet és energiádat arra szánd, keresd az igazi önvalód, az ösvény létezik.

A tantra ezzel szemben a vágyakat a megvalósítással és a megéléssel üti ki. Leválasztva természetesen az egóból fakadó téves vágyakat, tehát a lélek vágyairól beszélünk. Mivel a félelem egy negatív vágy, valamilyen érzés elkerülésére vonatkozik, a tantrában ezzel is eggyé válunk.

Kérted a véleményemet, hát itt van. A személyiséged alapvetően a nárcisztikus problémára fixált. Beégett a vágy, mégpedig sóvárgás szintig, a különlegesség, a csodálatosság, az értékesség megélésére. Elutasítva azt, hogy a személyiség az igazság vágya által hajtva pontosan felmérje, hogy egy adott területen, egy adott dologban mennyit tud. Képes legyen ezt elfogadni és innen fejleszteni magát. Képtelen elismerni a tudást másban, mert össze van kavarodva az értékesség, ami a lélek szintjén megjelenve azt jelenti, minden lélek egyformán értékes, azzal, hogy mint személyiség vannak hibáink, beteg működések, tudatlanság, önbecsapás, projekciók sora.

Véleményem szerint elsősorban belső gyerek terápiára lenne szükséged, ami kioldaná azokat a sérüléseket, amiket gyerekkorban ezen a területen szenvedtél el. Hogy mennyit érsz, mit várnak el tőled, miért erőltette rád a környezet a saját, hibás értékrendjét, miért nem volt képes téged olyannak elfogadni, amilyen vagy, visszajelezni azt, miben vagy különleges, csodálatos és miben nem az.