Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Szia Panka!
2013. augusztus 05. hétfő, 10:23 | Domoszlai Katalin   Előzmény

Remélem sikerülni fog felépíted és stabilizálnod az én határaidat.

Ehhez néhány info, remélem, hasznossá válik :-)

Az újszülöttnek nincs egója, ezért körülbelül 8 hónapos koráig az anya én-határait használja, szimbiózisban van az anyával.

Éli az érzéseit. Ha az anya én-határ problémákkal küzd, tehát nem tudja világosan és stabilan megszabni az, meddig terjed a másik ember akarata, beleszólása a saját életébe, akkor a gyerek ezt mint mintát veszi át. Átveszi a bizonytalanságot, a dühöt és jó esetben a szeretetet és az elfogadást.

Ennél jóval komolyabb kárt okoz, ha a gyerek 8 hónapos kora előtt a biztonságos anyai szimbiózisból ki van szakítva. Ebben az esetben a kialakítandó én-határok, a kialakulandó egó alapja nem tud létrejönni, vagyis ajtó-ablak nyitva, ki-bejárnak érzések, energiák.

Imaginációs gyakorlatban elő lehet hívnia azt a képet, ami megmutatja, mi a helyzet, ideális esetben az embernek van egy stabil magja, ami az én-azonosság alapja, erre épül fel a ház, ami a személyiség. A ház körül van kerítés, aminek van bizonyos állapota, magassága, van kapu, a kapu is jelez problémákat, például, hogy zárva van vagy nyitva, kinél van a kulcs, ezek mutatják meg az én-határokkal kapcsolatos problémákat.

Akinek gondot okoz meditációban ránézni erre a területre, annak sokat segíthet, ha lerajzolja, megengedve a tudatalattinak, hogy játékos eszközzel megmutassa a problémákat.