Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Ademon képe
Figyelmesség
2013. július 09. kedd, 20:30 | Ademon

Na hát régen írtam már ide, de ez a bejegyzés elgondolkodtató!

Szerintem a pap illetlen volt és nagyképű. Lényegében ugyanazt a hibát követte le mint a gazdag: a saját felfogását, filozófiáját kérte számon a másik embertől. Mert ha van benne megértés és alázat, akkor nagyjából ezt kellet volna mondania:

"Igen, köszönöm, hogy ennyi adományt adtál nekünk, jó hasznát vesszük, de ne feledd, neked is legalább ennyire kellene hálát adnod, hogy tudtál adni!"

És ezt már a legelején, nem megvárva a gazdag ember kirohanását.

Az már csak formaság, hogy ugyan honnan tudhatnánk, hogy abban a pénzben nincs-e verejtékes munka?
Ez a tipikus esete annak, amikor ráerőltetjük a "magasabb szintű" gondolkodást a másikra (ami valójában egyáltalán nem magasabb szintű, ez csak az egyéni értékrend illúziója).
Ha velem tette volna ezt, akkor első talán nem is tudtam volna mit válaszolni neki, mert meglepett volna a dolog. Aztán szépen odamentem volna hozzá és a fülébe súgtam volna, hogy "Igen Atyám önnek teljesen igaza van... de azért jól esett volna".
Mert ez is egy gesztus. És embereknek az ilyen gesztusok jól esnek, akár hosszútávon is jótékony hatása lehet. Ettől még oda lehet biggyeszteni a sajátos mondanivalót a végére, hogy "...de ne feledd, hogy... stb."
Személy szerint nagyon konzervatív és beszűkült felfogásúnak tartom az olyan embert, aki a saját gondolkodásmódja szent hitébe beleolvadva nem érzi egy kicsit is kötelességének némi figyelmet adni más ember elveinek. Legalább annyira, hogy egykét szóval megtisztelje azt is, még ha az teljesen el is üt az övétől.
Szerintem a gazdag megérdemelt volna egy "Köszönöm"-öt. Legalább ennyit. Mégiscsak pénzt juttatott a házhoz; megtarthatta volna magának is. És még ha az egójából is adta, értelme akkor is van.