Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Táplálkozási tilalmak
2013. július 07. vasárnap, 15:18 | csaesz

Ehhez szeretnék még hozzáfűzni néhány általános gondolatot:

Táplálkozás szabályok mentén nálam ugyanaz a kategória, mint táplálkozás a megszokások mentén. Mindkettő azt jelentheti, hogy nem vagyunk kapcsolatban igazán Önmagunkkal, vagy hogy nem bízunk Önmagunkban.
Valóban nehéz kapcsolódni és sok torlasz van felszíni tudatunk és valódi lényünk között, és az ebből fakadó bizonytalanság érzetünket próbáljuk kiküszöbölni úgy, hogy vagy szabályokat állítunk magunknak a táplálkozásunkban is, vagy megszokásból, megrögzöttségeinkhez való ragaszkodásunk szerint étkezünk.
Az ideális az volna, hogy ha a táplálkozáshoz és magához az egész életünkhöz is spontánul állnánk hozzá: figyelve a belülről fakadó aktuális szükségleteinket vennénk magunkhoz a táplálékot, semmit nem elutasítva önmagunktól és semmi olyat nem betuszkolva a szervezetünkbe, amire annak nincs szüksége.
Még az elutasításról: szerintem különböző ételek elutasítása sem összeegyeztethető a mindent befogadó tantrikus életszemlélettel.
Aki pl. elutasítja a húst, az szerintem analóg a bennünk lévő agresszió, a halál, a gyilkolás... a fizikai lét eme durvább rétegeinek elutasításával.
Én nem ismerek olyan vegetáriánust, aki felismerte, hogy a valódi lénye nem igényli a húsevést. Ehelyett okok, amiket megfigyeltem saját környezetemben: haláltól, betegségektől, öregségtől való félelem, gyilkolás elutasítása, spirituális előrehaladottság utáni vágy, divathóbort, Nagy Mester követése.
Aztán hogy a hagyma milyen okból van a tiltólistán valakinél: hát arról még halovány ötletem sincs.