Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
jaguar képe
További tisztázás
2013. január 17. csütörtök, 19:02 | jaguar   Előzmény

Megint előjöttek területek, ahol szerintem nem látsz engem tisztán:
"valakinek meg kellene tanulnia például gazdálkodni a pénzzel, de képtelen megtanulni, ahelyett hogy ezt beismerné, tüntet a mártírom szegénységével."

Mit értesz az alatt, hogy megtanulni gazdálkodni a pénzzel? Elegendő pénzt keresni? Beállni a régi rendszert fenntartók táborába és valami értelmetlen, léleknyomorító munkát elvállalni? Erre képtelen lennék tiszta szívből az igaz. De nem nagyobb gazdálkodni tanulás inkább az, ha gyakorlom milyen az, ha nincs pénzem, mennyire érzem frusztráltan úgy magam társaságban például? Vagy ha van is egy kevés pénzem, de nem az irányít, hanem megtanulom uralni, beosztani, lenyesegetni a felesleges kiadási vágyakat?
Olyan mintha egóból próbálnád összerakni más életútját, mi helyes, mi nem az, mi lenne a soron következő feladata, holott az még nekem is sokszor csak utólag áll össze azáltal, hogy folyamatosan a szívem szerint döntök és csak kedvemre való dolgokkal foglalatoskodok. Mindenki áramoltatni akarja a pénzt magához, ahelyett, hogy megtanulnának anélkül élni amennyire csak lehet, mert ez lesz a szabadság kulcsa a jövőben. Könnyen belátható a tendencia, hogy a hatalmon lévő 1-2% egyre kevesebb pénzzel fogja játszani hagyni a többieket. Szerintem nem ebben a beteg rendszerben kell fennmaradni tudni a vízen, hanem fokozatosan kivonódni belőle egy önfenntartó saját rendszer kiépítésével. Amihez pedig szükségszerű, hogy elvezessenek a kedvelt tevékenységeim.

Másik fals dolog: "Ugyanígy menekülésnek látom az alkoholt is, ha valamilyen kellemetlen dolog történik veled, ahelyett hogy tisztán megélnéd inkább berúgsz, hogy eltompítsd magad."
Alkoholilag ez már rég nem aktuális nálam, de áttehetjük fű-be, a korrektség kedvéért: "Ugyanígy menekülésnek látom a füvet is, ha valamilyen kellemetlen dolog történik veled, ahelyett hogy tisztán megélnéd inkább betépsz, hogy eltompítsd magad."
Ez sokszor így van, azzal a különbséggel, hogy ez nem az a fajta tompítás. A transzlégzéshez hasonlíthatod legjobban. Ami történik ilyenkor, hogy kiemelődök egy egós elme-kelepcéből, fel magasra a lelkem irányába és onnan látom át a helyzetemet, hogy nincs is akkora baj, mint azt megrekedve éreztem lentről, orromig sem látva. Még hogy "tisztán megélni" - ez sokkal tisztább, egómentesebb így! És gyorsabb.
Hogy ez napi szintű rutinná tud válni idővel, pszichés függőséghez vezetve? Igen-igen, de! Inkább lebegek ellazultan és boldogan, tágabb tudattal, mint hogy vergődjek napokig/hetekig az egómban beszűkülten egy elmém által létrehozott problémahelyzetben, lelkemet nyomorgatva, mártíromkodva. Ez így egy kényelmes, lazaátmentes fejlődési módszer számomra. Egy lélekvezéreltebb út, nagyon eltévedni, vagy megrekedni így nem lehet, maximum a függőségben, lustaságban. Az hogy a te utad meg - bizonyos területeken(!) - sarkosabb, keményebb, azt szerintem te magad döntöd el. Mártíromkodással pl. De lehet az is, hogy épp rosszul próbálkozol, nincs jó rálátásod bizonyos problémákra. Vagy csak folyton csőbe húz az egód.