Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Igen, szükséged van segítségre
2013. január 14. hétfő, 9:21 | Domoszlai Katalin

Pár adat a skizofréniáról, mielőtt a személyes kérdéseidre válaszolnék.

Skizofrénia az elme betegsége, Magyarországon hozzávetőlegesen 100.000 ember szenved ebben a súlyos betegségben. Elme betegsége amikor a gondolkozás és az érzékelés sérült, hibás, a lélek betegsége pedig az, ahol a lelki folyamatok működésével van a probléma. Meghatározó tünet együttes alapján tudja pszichiáter szakember a skizofrénia dianózisát helyesen felállítani. A diagnózist az első pszichotikus állapot után lehet felállítani, tehát előre megjósolni, hogy valaki skizofrén lesz, nem lehet. A legelső pszichotikus állapot hallucinációval jár, én-határ zavar jelenik meg, kint és bent teljes zavara, pl. a saját gondolatait külső hangokként hallja, a reálisnak hiszi el. Téveszme is jár az állapottal, én vagyok Napóleon, Jézus Krisztus, ez a gondolkodás tartalmára vonatkozik, a gondolkodás formai zavarai is megjelennek, akadozó beszéd mint tünet. Asszociációra való képtelenség. Motoros viselkedés nagyfokú zavara, merevség vagy viharos, nyugtalan mozgások.

Pszichotikus állapot más betegségekben is előfordul, mint a border line személyiség zavar, a mániás depresszió, a paranoia, drogozás. Skizofréniában az esetek többségében a pszichotikus állapotok ismétlődnek, a két pszichózis közötti szakaszban pedig a beteg fokozatos leépülése történik, érzelmi elsivárosodás, motiválatlanság, a gondolkodási képesség fokozatos leépülése.

Amiket magadról leírtál inkább hasonlítanak a bipoláris depresszióra.

Van egy nagyon egyszerű definíció arra, mennyire súlyos valakinek az állapota. Ha még felteszed a kérdést, vajon nem fogok-e megőrülni, amíg képes vagy érzékelni vagy valami baj van veled, nem vagy őrült. Az őrület lényege pont az, hogy a realitás teljesen elveszik.

A másik problémakör az, amikor valaki a személyiségében megjelenő beteg működés alapján próbálja magát kijavítani, magyarul a beteg működés túlsúlyban van, bár érzékeli hogy szenved, de a még meglévő egészséges részt próbálja megváltoztatni hogy bepasszoljon az abnormális működésébe.

Mondok erre példát, a beteges nárcizmus, ahol az illető olyan mértékben tartja magát csodálatosnak, hogy többet tud, mint a terapeuta, ezért minden javaslatot visszautasít. A saját terapeutám leszek, hiszen olyan csodálatos és mindentudó vagyok...

A másik amivel elég gyakran találkozom, hogy valaki azért nem kér segítséget, mert neki nem jár, bebeszéli magának azt, hogy olyan szánalmas, hogy rajta úgysem lehet segíteni.

A gyerekkorban keletkezett, ma is ható lelki sérülések becslésére jól használható a Bradshaw teszt, amit a honlapomon megtalálsz, a harmadik a két vizuális-auditív-kinesztetikus teszt alatt.

http://domoszlaikatalin.freeweb.hu/category/tesztek/

Az őrülettől való félelem feloldása nagyon speciális technika, véleményem szerint mindenképpen indokolt segítséggel belevágni. Ezen kívül neked nagyon fontos lenne a földelés megtanulása, az önelfogadás, a normális működések felerősítése, a stabilitás elsajátítása.

A rossz oldal tartós elnyomását senkinek nem ajánlom, mert a tanulnivalót úgyis addig ismétli az élet, amíg képesek leszünk a valóság elfogadására. Viszont ahhoz tényleg érdemes segítséget kérni, hogy ahogy magadat megítéled, a világodat, a kapcsolódásodat, az valóban reális-e. Erre jó példa, hogy ha valaki költő lélekkel durva környezetbe kerül, mint József Attila, elszenvedi a megbélyegzést, semmire sem jó. Fordítva is legalább olyan tragikus, ha valaki nagyon jó kézügyességgel rendelkező, igazi iparos alkat, akit csak a fúrás-faragás érdekel, értéktelennek lesz nyilvánítva egy olyan értelmiségi családban ahol alapkövetelmény egy egyetemi diploma. A másik ember értékeinek a visszatükrözése abban az esetben lehet megközelítőleg objektív, ha az előítéleteket és az elvárásokat el tudjuk engedni.

Neked is és mindenki másnak, aki szeretné kipróbálni a módszereimet, rendelkezésre áll egy teljesen ingyenes lehetőség, ahol eldönthetjük, tudunk-e együtt dolgozni a személyiséged fejlesztésén.