Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Az álom forrása
2012. november 27. kedd, 9:58 | Domoszlai Katalin

az egyéni és a központi tudatalatti.

Ahány csoporthoz tartozol, annyi csoportos tudatalatti hat rád, akkora intenzitással, amennyire azzal a csoporttal azonosulsz. Hat rád a családod, a magyarság, az össz-női tudatalatti, hogy pár példát említsek.

A lélek tapasztal álomban, altatás alatt, kómában és ébren, látszólag másra figyelve. A saját tudatalattidban ott vannak azok a tudattartamok, amiket a teljes tapasztalásból kizártál, ebben, vagy korábbi leszületések valamelyikében.

A csoportos tudatalattikban azok a tudattartamok vannak, amit az adott csoport magától elutasít, letagad. A család esetében a kirekesztettek bűnei például. A magyarságéban a saját kicsiségének az elfogadásának a képtelensége, ezt vetíti ki a "vadmagyar" támadva az itt élő kisebbségeket.

Visszatérve a tapasztalásra. A tapasztalt valóságunk illúzióként fordítása anno tévesen került be a köztudatba. Helyesen amit tapasztalunk, az a majdnem valóság. Olyan, mint egy rólad készült fekete-fehér fotó, magadat látod rajta, kétdimenzióban és színek nélkül. Amit tapasztalunk az egyéni tudatunk korlátai között, az fakóbb és kevesebb dimenziós, mint a Valóság. Az, de csak majdnem.

Az álom szerepe a tudattalan tudatossá tétele, a lelked ott tapasztal, megél helyzeteket. Van amikor a mostani élethelyzeteid megoldását elősegítheti az álom, tehát üzenetet hordoz. Van, amikor a múlt elfojtott vágyait vagy félelmeit mixeli fantasztikus filmmé. Van amikor egyszerűen csak tisztul.

Ezért amikor az álommal dolgozol, érdemes a kérdés meditációban feltenni, mi a dolgom ezzel az álommal? Kaptam már olyan választ is, hogy semmi. Tisztul, mint a genny a sebből. Van amikor egy probléma komplexust jelenít meg. Ott érdemes a megoldásfolyosó meditációban feloldani az álom által előhívott problémákat, ahány ajtó, annyi a feldolgozni valód.

Az álom munkát fontosnak tartom terápiában is. Ami álomban előjön, az könnyedén hozzáférhető, helyre rakható. Sokszor meglepődök, milyen könnyedén kioldhatóak a visszatérő rémálmok sokszor egyetlen vezetett meditációban.

Szerintem a lelki problémák megoldása elkezdődik az álomban azzal, hogy megnyílik az addig kizárt tudattartalom. Ha meditációban folytatod, megéled, elfogadod, tovább szimulálod, tudatosodási folyamatod gyorsabbá és tisztábbá válik.

A tudatos álmodás nagyon intenzív módszer. Éber állapotban irányítod a figyelmedet, de a majdnem valóságot tapasztalod. Álomban tapasztalhatod a valóság "esztelen" dimenzióit, de nem vagy képes irányítani. A tudatos álmodásról hallottam, hogy igazi BUMM módszer, egyesül az irányítás képessége és a teljes tapasztalás.

Ha úgy érzed, ez az út vonz, vágj bele!