Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Élet és halál
2012. november 22. csütörtök, 11:34 | Susi (útkereső)

Erről a kérdésről egy régi vicc jut az eszembe:
Arisztid megnősül, elveszi feleségül a város közkedvelt örömlányát. Mikor találkozik Taszilóval, az felteszi neki a nagy kérdést:
- "Mondd, miért nem a volt menyasszonyodat vetted el? Az olyan rendes lány volt, ez viszont fűvel-fával meg fog csalni."
Arisztid erre elmosolyodik, majd így válaszol:
-"Tudod végiggondoltam a dolgot, s úgy döntöttem, jobb egy jó üzletben 20 százalékkal benne lenni, mint egy rosszban 100 százalékkal."

Nem véletlenül találtuk ki magunknak azt, hogy az életünk különböző szakaszainak megélése gyermekkor, fiatalság, középkor és öregség - után meghalunk, majd újjászületünk. Ez az egyetlen jó módja annak, hogy valóban "újrakezdhessük", s megéljünk olyan dolgokat, amit egy életen belül nem lehetséges.

A Bibliában azt olvashatjuk, hogy eleinte akár 800 évig is eléltek az emberek, aztán egyszer csak Isten úgy döntött, hogy 120 évre korlátozza az élet idejét. Ha nem is pontosan szó szerint, de hiszem, hogy így volt, Isten (vagy nevezzük bárhogyan is a bennünk élő "egyet") rájött, hogy így adja meg a léleknek / tudatnak a legjobb lehetőségeket a megtapasztalásra.

Én már nem vagyok fiatal, s eszembe sem jutna feleslegesen sokáig élni. Az élet nem rétestészta, hogy nyújtsuk jó hosszúra. Az élet változás és tapasztalás sorozata, s így ha arra kényszerítjük, hogy megragadjunk valahol, akkor ellene teszünk. A halált nem véletlenül találtuk ki! Ez segít nekünk élni! Ha tudnánk, hogy nem halunk meg, vagy hogy 300 évig élünk, akkor mennyire tartanánk fontosnak mondjuk 30 évesen, hogy megtegyünk dolgokat, amiknek épp ideje van? Számunkra semmi nem lenne sürgős, még inkább eluralkodna az a nézet, hogy "ej, ráérünk arra még". Hogyan élhetnénk meg így azt, amit oly sokszor hallani "élj úgy, mintha ez lenne életed utolsó napja!"?
Jó beszédtéma lehet a hosszú vagy épp örök élet, de valójában értelmetlen, hiszen minden úgy jó, ahogyan van! Világunkban minden rendben van.