Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Nagyon fontos megtanulni
2012. november 19. hétfő, 9:38 | Domoszlai Katalin   Előzmény

megkülönböztetni a jogos félelmet az irracionálistól.

Ha félsz, hogy megbuksz a vizsgán, tanulni fogsz. De láttál Te is olyanokat, akik bepánikoltak, leblokkoltak és megbuktak. A szeretettel megoldani gyökércsakrás problémákat? Az őzike azt mondja a farkasnak szeretlek innentől együnk mind a ketten füvet? Vagy a kölykeit védelmező anyatigris annyira szereti a támadót, hogy odadobja a kölykeit?

Szeretni saját magam, a világot és közben teszem a dolgomat, megvédem azt, amit meg kell védeni. Ez maga az élet.

Az egyes élethelyzetekben helye van az óvatosságnak, más helyzetekben helye van a bátorságnak. A túlzott félelem és a vakmerőség ugyanúgy kibillent állapot.

Az elme által megkreált, irracionális félelem, a paranoia, a pánik a lélek beteg megnyilvánulása, amit megismerni és meggyógyítani kell.

A halálfélelem akkor ésszerű, ha életveszélyes helyzetben vagy. Ha pánikrohamban, rémálmokban jön elő, az a múlt és nem pedig a jelen.

Valójában ez nagyon egyszerű. A problémát ott érdemes megoldani, ahol keletkezett. Ha ebben a pillanatban veszélyben vagyok, ezt a helyzetet kezelnem kell. Ha viszont az elmém belevetít a jövőbe egy irracionális félelmet, akkor az a félelem uralja a gondolataimat.

Fóbiáink sokféle gyerekkori problémából fakadnak. Nagyon sok esetben átveszünk félelmeket a környezetünktől, a felnövekvő generáció különösen rossz helyzetben van ebből a szempontból. A tévéből áradó erőszak a feldolgozás lehetősége nélkül süllyed a tudatalattiba, hogy agresszív cselekedetek vagy rémálmok formájában bukkanjon újra a felszínre.

A gyökércsakrás félelmeink tudatosítása a férfi oldal feladata. A bennünk élő férfi magatartási mintái, képességei és gyengeségei határozzák meg a hogyant.

A repülés jó példa. Van ez a vicc a sasfiókákról és a rókáról. A hegy tetejéről ugranak. A róka is ugrik, zuhanás közben kérdik a sasok: Hé te róka, te tudsz repülni? Mondja a róka, én nem, erre a sasok: Hű de laza :-)

Annyi a dolgunk, ismerjük meg, rókák vagyunk, vagy sasok, a sas úgy tanul meg repülni hogy beleugrik a levegőbe a róka meg soha.

Az egó kapaszkodik a hitrendszerébe, a lélek pedig tapasztalja saját magát és a Valóságot. A földön sétáló sas, aki retteg, az elszállt róka, aki becsapódik, ez itt a 21. század lelkileg megnyomorított embere, akinek narkóként adagolják az ezó maszlagot, a szeretet majd megold mindent...