Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Aditi képe
Számomra a tiszta figyelem valami ilyesmit jelent (ez a
2012. szeptember 20. csütörtök, 23:27 | Aditi

Számomra a tiszta figyelem valami ilyesmit jelent (ez a tapasztalatom):

Amikor megnyilvánul a másik, én nem azonosulok a megnyilvánulásával, nem vonódok bele. Tudom, hogy mindenki a szűrőjén keresztül lát, és leginkább a saját tükrét bennem, kivéve, ha tisztán lát, vagy/vagyis a szívével engem. Az hogy más mi gondol róla, vagy mit érez irányomba, az ő dolga, és én elválaszthatom őt ettől, akár jó, akár rossz az, amit érez/gondol. És ugyanígy , amit az egóm (félelemen alapuló énem) reagál arra, amit más gondol/érez, elválaszthatom önmagamtól, a tiszta figyelmemtől, amely mindezt érzékeli a testemben, az elmémben, a lelkemben. és tudhatom, hogy a valódi én az vagyok, aki mindezt figyeli, és elfogadja. Aki nem akar beszólni, kijavítani, védekezni, magyarázni, aki nem támad a támadásra, nem fél a félelemkeltéstől, nem dől be az utasításnak, a vágykeltésnek. Ez az énem segít megbízni önmagamban, és abban amit tudok és gyakorlok a világban. Tudom, hogy nem kell elhajolnom egyik irányba sem belül, amikor megítélnek, és hogy az, hogy értékelem magam, hogy megtartom az erőm, hogy tudom, mire vagyok képes, s mik a céljaim, hogy ismerem a hitem az én magánügyem és hogy ki mit gondol erről, vagy rólam, az ő dolga. Valószínűleg irigy lesz, esetleg úgy érzi, útjában vagyok, akadályozom a terveiben, amik valójában az engem manipulálni vágó tervek, és ezért dühös lesz és esetleg rosszat akar nekem, és ezt ki is fejezi, visszaél a hatalmával, belém-rúg, vagy rossz híremet kelti. Mert mi az, hogy valaki meri úgy élni az életét, hogy megkérdezi magától, jó-e neki, és úgy formálja, úgy szándékozza formálni, hogy jó legyen? Mi az, hogy partnernek tekinti magát még egy főnök-beosztott viszonyban is, mi az, hogy nem a megszokott sémák szerint él és még jó is neki??

A legtöbb ember nem képes elviselni a nála sokkal tudatosabb embert. Sajnos kevés olyan van, aki látja ennek az értékét, még ha nem is képes rá, és azonnal úgy reagál, hogy ide veled tudás, tanulni akar és nem irigykedni, meg játszmákat játszani.

A tiszta figyelem nem engedi létrejönni a szokásos játszanak, amit az ilyen ember környezete rendszerint nem ért és leggyakrabban elutasít, esetleg csodál. Nem az történik, amit elvár, vagy megszokott és ez kizökkenti a kerékvágásából, a biztonságot jelentő sémáiból, és azonnal ítélkezik és fél.

Ezért van és lesz mindig képletesen szólva boszorkányüldözés a világon, még ha manapság nem is máglyát használ a nép.

A tiszta figyelem nem enged a játszmáknak, de nem is akar semmit, csak a tiszta figyelmet. Önmagáért, a tudatosságárt van. A tiszta szeretet a tiszta figyelemben van, és ez olykor ostorként hat a tudatlanabb környezetre, csak akkor nem, ha valaki éhes a tudásra.

Namaszte