Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Gyuri1 képe
íjaszat hatásai
2012. augusztus 12. vasárnap, 0:23 | Gyuri1

Idén jutottam el oda egy spirál meditácis élmény hatására, hogy keresem a "nemzeti" gyökereimet.
Eleinte nem fogllalkioztam vele, de a fellépő lekiismeret furdalás késztetett, hogy utána nézzek a magyar múltnak. Mi az amit átemelhetek a magyar gyökereimből jelen életembe?

Fogalmam nem sok volt. Valahol a sámándobolás környékén keresgéltem. Így felkerestem egy hagyományőrzőt. Hiszem hitelesebb, ha megnevezem. Regős Sziránszki József. Vele sikerült elbeszélgetnem, utaztatott is. Megmaradt a SZERtartások iránti érdeklődésem és tiszteletem. Elmélyítette a zene iránti tiszteletemet. És feldobott 2 akkor nekem meglepő, de amúgy teljesen egyértelmű témakört: Lovaglás és íjászat.

A lovakra nem vagyok olyan nyitott.
Íjászat kapcsán. Lehet vele zenélni, ha dobra helyezik az íj végét és pengetik az ideget. Segíti a koncentrációt. Segíti a helyes testtartást megtartani, kialakítani. Önbizalmat (vagy a határozottság a megfelelő szó rá) ad, ha az ember megtanul egy fegyverrel bánni. Íjászatban megvan a feszítés és elengedés. Ezek a mindennapokban is fontosak, hogy a megfelelő időben a megfelelőt nyilvánítsuk meg. Megjelenik a kitartás. Mert ha az ember nem megfelelően lő az íjjal, az büntet, fájdalmat okozhat (az alkaron vagy az ujjvégeken). Rendre tanít, mert a fegyverrel bánásnak szabályai is vannak, amiket be kell tartani. Úgy tartják a magyar nép eredetileg manipura csakra szinten tart. Nos az íjászat hitem szerint segíthet ennek a csakrának a harmonizálásában. Ezen hasznos dolgok miatt próbáltam ki én is az íjászatot.

Visszatérve a magyar gyökerekhez. Nem tudok még mindig sok mindent. De hiszem, hogy segít, ha tisztába kerülök pár dologgal, ami a hagyományőrzéssel kapcsolatos. A hagyományos zene, az íjászat érezhetően hasznos. Ezek hozzájárulhatnak a magyar emberek harmonikussá válásához.
Ezen kívül hasznos lehet elsajátítani a rovásírás szimbolikáját. Az egyes betük jelképek is egyben.
Ezen kívül a kardvívás és a lovaglás elsajátításának is látnám értelmét. És az öltözködésből, gyógynövény ismeretből is lenne mit átvenni.

Örülök, hogy előjött a téma.

De ha lenne valamilyen praktikus segítség, arra vonatkozóan, hogy miképp lehet gyakorlatiasabban megközelíteni a meditatív íjászatot, arra vevő lennék. P.l.: Hogy célszerű öszehangolnii a légzéssel? Meddig célszerű kitartani a feszítést?

Üdv: Gyuri