Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
A kiesett időt valóban elveszítjük
2012. április 18. szerda, 8:09 | Domoszlai Katalin

de meg van pontosan az oka, mikor vagyunk képesek a változtatásra.

Az önálló akarat sikeres érvényesítésének a megtanulása a dackorszakra tehető. Elsajátítunk egyrészt egy mintát, kialakítjuk az én-határainkat, kinek hogyan engedik a szülők.

Ha egy gyerek nem kap lehetőséget az akarata kinyilvánítására, ha a döntések meghozatalába a későbbiekben sem vonják be, ismeretlen és félelmetes területen érzi magát ha kiszabadul az irányítás alól.

Erős példa, de ide illik, hogy Amerikában a rabszolga felszabadítás után nagyon sok volt rabszolga maradt az eredeti helyén, mert fogalma sem volt arról hogyan lehetne élni másképp. A lehetőség megléte tudás nélkül kevés ahhoz, hogy hatékonyan éljünk vele.

Nagyon sok ember megtapasztalja, hogy a szülői ház erősen bekorlátolt világából nem jelent szabadulást a házasság, ez csupán börtön csere.

Az egyedüllét megtanulása, a boldogulás, az önálló lét elsajátítása a megoldás. Döntésed maximálisan jó, kemény út, de szükséges.

Fontosnak tartom, hogy átértékeld a hozzáállásodat. El kell tudni fogadni, hogy aki fél, az a benned élő gyermek, akinek nem túl sok mindent volt szabad. A felnőtt éned pedig most tanulja azt, hogy merre és hogyan.

Ha a problémára koncentrálsz összeroppant, a gondolkodást tudatosan át kell irányítani a megoldásokra. Ehhez a következő jól bevált módszert ajánlom, ha valamit nagyon negatívnak értékelsz, keress benne legalább három pozitív dolgot. A reménytelenség rezgéséből ki kell kerülni ahhoz, hogy megoldás centrikusan lehessen gondolkozni. A félelmekkel való szembenézéshez erő és tudatosság kell, a múlt feldolgozása hosszú folyamat, addig élni kell, fizetni a számlákat, dolgozni.

Képi terápiában ilyen probléma esetén a biztonság forrásának a megtalálását vetjük be, mint első lépést. Nagyon jó eredményeket ad a kapcsolat felvétel az Erőállattal. Támogató, elfogadó erők megtalálása a belső világodban.
Utána a megfelelő erőforrásokkal felfegyverkezve jöhet a szembenézés a félelmekkel. A végeredmény pedig, egy olyan változás a személyiségben, ahol az én határok stabilak, a megoldások kreatívak és a problémák kihívásokká alakulnak át.

Ha szívesen kipróbálnád a módszert, vedd fel velem a kapcsolatot:

http://domoszlaikatalin.fw.hu/