Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
hermess képe
Még világosabban az energiákról és finomtestekről
2011. december 21. szerda, 12:57 | hermess   Előzmény

Kedves Aditi! Ez utóbbi bekezdésedben említett dolgot vedd inkább szimbolikusnak (ügyelek rá, nehogy azt írjam, hogy értsd! :)) (Bocs, csak szeretetteljes poénkodás, és nem cikizés akar lenni...)

Bár sok nyelvben, ahol a főnevek nemekre osztódnak, így pl. az oroszban is a Lélek (Dusa) nőnemű, a Szellem (Duh) pedig férfinemű.

A Szellem az Egy, a Minden... ehhez képest a Lélek már egy "szűkebb", egyéniesült töredéke csak (számmisztikában a Kettő), része a Mindennek. Ezért inkább integrációt lett volna szerencsés írni, amikor a Lélek is visszakapcsolódik a Szellembe, miután a földi síkon kapott különböző testekben végigjárta a fejlődése útját.

Úgy lehet elképzelni a finomenergia testeket, mint matrjoska babákat, amelyeknek közepében van a fizikai test, majd az étertest, asztráltest, mentáltest, amely két részre oszlik - alsó mentálra (gondolattest), ami még az egóhoz/elméhez tartozik, és felső mentálra, ami már a Lélek része. A felső mentál és a következő buddhikus test együttesen képezik a lélektestet (vagy burkot, ahogyan Te mondtad), majd legvégül a Szellemtest következik, amely mindegyik előzőt magába foglalja, de egyben át is hatja és kitölti azokat. A Szellem működtet mindent, Ő manifesztálódik mindenben.

Nagyon jól kiszúrtad, ami nem világos, és összekeverhető... :) Nehéz dolgom van így ábra nélkül elmondani, ami ott könnyen látható.

Először is, a három említett Isteni Energia (Szentháromsághoz hasonlítható a mi kultúránkban) az Élet és az életformák fenntartója az egész Univerzumban. Ne menjünk most bele az eredetükbe, mert ezt még szerteágazóbban vallják a különböző spirituális rendszerek. Az energiatestekhez úgy viszonyulnak, hogy táplálják, építik, fenntartják, fejlesztik azokat, de nem azonosak velük. Az Égi, vagy szellemi energia inkább a gondolattestet, míg a Földenergia inkább az érzelemtestet élteti, és hát az érzelmeket társítjuk inkább a női minőséghez (ettől lesz "lelki" jellemzője a Földenergiának).

A két energia együttesen valamiféle belső motivációt állít elő, szándékot, akaratot, ami aztán a cselekvésbe visz. Az alsó energiával, ami végül is a tudatalattival kapcsolatos inkább, már gyerekkorunktól megvan a kapcsolat, és amíg csak az elszigetelődött egóban működünk, addig az akarat az ösztönökből, önös vágyakból, félelmekből táplálkozik. Amint létrejön a tudatos kapcsolat a felső energiával, a tudatfelettivel, a Felsőbb Én-nel, innen kezdve működik a valódi Szellemi Akarat bennünk - "Legyen meg a Te akaratod!" - de a Felsőbb Én közvetítésével. És belép az Intuíció a buddhikus síkról, amit inkább a szívcsakrában, érzésekben, holografikus képekben érzékelünk, nem a gondolatokban. (Jobb agyfélteke vezérli a bal oldalunkat, és kicsit balra van a szív helye is, vagy bekeverhetnénk ide még az Ida-Pingala energiavezetékeket is, de ne bonyolítsuk...)

Szóval azért írtam az intuíciót a buddhikus testből jövőnek, mert a Felsőbb Én a Lélek-burok legalsó (felső mentál) szintjétől nem tud lejjebb, sűrűbb burokba ereszkedni, megmarad a megnyilvánulatlanban, azaz onnan csak letükröződik az egóba. És ez olyan furi módon történik, hogy a felső mentáltest tükröződése az alsómentál lesz, a buddhikus test pedig az asztrál testre vetül rá szimmetrikusan. Így az intuíció, az igazság érzete, a "valahogy tudom, hogy mi a jó döntés éppen" érzete az érzésekben, az asztráltestben, nevezetesen a szívcsakrában észlelhető, mint egy kellemes kitágulás.

Az alsó energia pedig épphogy az érzéseket erősíti fel, ezért írtam, hogy köze van az intuícióhoz és valahogy a lelki minőségeket is segít kiemelni. Persze, csak miután az ember elfogadta a Felsőbb Énjét és elkezd vele azonosulni újra, mert addig csak a vágyakat erősíti. Ekkorra az érzések és gondolatok egyesülnek, integrálódnak, az egó lekerekedik, már kiélte magát, megtapasztalta az egyediségét/önmegvalósítását, és ellazul - rájön, hogy sokkal jobb energiákat kap, helyesebb döntéseket hoz, ha nem zárja el magát a Felsőbb Éntől. Ettől kezdve a Szellemi Akarat is teret kap a megnyilvánulásban (a szellemtest egyébként a fizikai síkra tükröződik, aminek a sajátja a mozgás, a cselekvés), és beindul a fejlődés transzperszonális, spirituális szakasza - az állandó áramlásban (flow) való cselekvés, ami a Teremtő akaratát, a Szellem munkáját segítő teremtő állapot.

Nos, valahogy megpróbáltam leírni a teozófus modellt, ami ábra nélkül elég nehéz... Jobban, csak egy tanfolyamon tudnám átadni. Ami talán a leglényegesebb a tréningeken, hogy mindig gyakoroljuk a szívcsakrás kapcsolódást egymáshoz, és a fölfelé kapcsolódást is a Felsőbb Énhez. Ennél fontosabb gyakorlat nem is lehet.

Remélem, egy kicsit megfoghatóbb lett...

Namaszte!