Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Az alapszükségletek bármelyikét meg lehet haladni.
2011. november 23. szerda, 9:35 | Domoszlai Katalin   Előzmény

Szia Zsuzsa!

Az alapszükségletek bármelyikét meg lehet haladni.

Ha valakinek az az útja, elvonulhat a világtól remetének, megtanulhat fénnyel táplálkozni mint a jógik stb. Mivel ez egy modell, azt jelenti az emberek többségénél ez működik.

Önismereti szempontból érdemes megvizsgálni, hogy meghaladásról vagy önbecsapásról van-e szó az egyes ember szempontjából.

Meghaladásról akkor beszélünk két alternatíva esetén, ha mind a kettőt képes vagyok megtenni, és szabadon választok közöttük. Felismerem melyik a magasabb szintű és azt választom.

Tehát képes vagyok illeszkedni közösségbe, de az elvonulást választom. Adott időre ha arra van szükségem. A megvilágosodottak is visszatérnek a közösségbe tanítani.

Azért éhezem, mert képtelen vagyok megszerezni a táplálékot, vagy böjtöt tartok egy teli spájzzal a házamban?

Menekülök-e a párkapcsolat elől?

Összefoglalva, menekülés, meghátrálás vagy szabad választás?

A legmélyebb motivációt kell ismerni, ami a lélek motivációja. Az egóé a játszma és az önhazugság területe.

A személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy a lelkem tanulni és karmát ledolgozni született ebbe a korszakba. Minél nehezebb egy társadalmi helyzet, annál fejlettebbnek kell lenni hogy jól tudjunk illeszkedni, magunk és a többi ember hasznára.

Ez a tanulási folyamat akkor átlátható, ha több élet folyamatára van rálátás.

Az megvilágosodás elérése azt jelenti hogy EGGYÉ válok mindennel. Megtapasztalom, megtanulom, tovább lépek. A fejlődés során kihagyott lépcsőfokok visszatérésre kényszerítenek, egyetlen lépcsőt sem lehet kihagyni. A sorrend viszont változhat.

Ez az elmélet, amit a legmagasabb szinten Ken Wilber dolgozott ki. Minden elmélettel lehet vitatkozni, a paradoxonok világában. Az elménk kreálja a problémákat :-) A lelkünk pedig rátalál a saját útjára.