Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
A lépcsőkről, magánvélemény, csak elgondolkoztam…: „Vizsgálatai
2011. november 22. kedd, 23:16 | egy kis akárki

A lépcsőkről, magánvélemény, csak elgondolkoztam…:
„Vizsgálatai és megfigyelései alapján öt alapvető szükségletet ismert fel, úgy találta, hogy ezek hierarchikus sorrendet követve bukkannak fel és késztetik viselkedésre az embert.”
„Maslow szerint a piramis különböző szintjein található szükségletek csak akkor lépnek fel, ha az alattuk lévő szükségletek részben kielégítettek”
Nem-e inkább minél kevésbe vannak meg mindezek a dolgok, annál inkább lökdösve van az ember afelé, hogy valamit felismerjen, valahová induljon? Minél kevésbé stimmelnek a dolgok…?
Szóval én nem azt gondolom, hogy ha szép sorjában ezek ki vannak elégítve, akkor jön a következő, az is kielégítődik úgy-ahogy, és ha így szép kerek a világ, akkor támad kedve az embernek önmegvalósítani… Talán épp az ellenkezője? Minél kevésbé vannak kielégítődve az alsóbb lépcsők és minél nagyobb a gáz?
Én így látom. Bár persze, a szó szoros értelmében még csak rövidebb időszakokat éheztem, mondjuk pár hetet, akkor is valami célért bevállalva olyan körülményeket; éveket sose, amiből esetleg rájöhetnék, előbb tényleg kell legalább valami morzsa, aztán lehet csak gondolkodni máson, ha sikerül életben maradni és nem éhenhalni… Szóval ezt a fiziológia részt még értem, hogy szükséges (legalábbis igen keveseknek nem), de a többi, hogy szeretet és valahova tartozás meg ezek, hogy ezek rendben kéne legyenek ahhoz, hogy valaki önmegvalósítani induljon neki…?
„Tehát ha azt érzi az önismereti úton járó ember, hogy valami nem kerek, meg kell találnia azt az alapszükségletet, ami a hiány érzetet okozza.”
Ez így még logikus lenne, viszont mi van, ha esetleg inkább már nem azt szeretné, hogy bármiféle szükségleteit kielégítse, ahogy azok felmerülnek, hanem teljesen mást, máshogy, mondjuk megszüntetni a hiányérzetet anélkül hogy kielégítenéd. Úgy hogy rájössz, nem is gáz amiről azt hitted gáz… Mert azt a pontot, hogy „A hiány alapú szükségleteknél a kielégülést nyugalom követi, egészen addig, míg a vágy újból fel nem támad.” Úgyis csak így lehet túllépni…