Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Lezsu a kérdésed
2011. november 21. hétfő, 16:13 | Domoszlai Katalin   Előzmény

már túlmutat az önmegvalósításon, hiszen a ki vagyok én kérdése a transzcendencia felé mutat.

A véleményem az, hogy lélek vagyok, aki fejlődni és tanulni született ide. Hozott tudást és képességet, személyiség típust, amit a szülői környezet tovább alakított. Megtanultuk a képességeink és tudásunk szerinti legjobb illeszkedést a legkülönbözőbb csoportokhoz.

Egyszer viszont az életünkben elérkezik a pont, amikor egyre több dolgot kérdőjelezünk meg. A katolikus hittételeknél ez nálam hat éves koromban kezdődött, a válasz, amit kaptam, a materializmus felé irányított, egészen addig, amíg elkezdtem tapasztalni van valami ami nagyobb, törvényszerű és logikus a működése, sem a materializmusba, sem a katolikus hitrendszerbe nem illeszthető, amit tapasztalok, szerettem volna megismerni.

A lélek tanul és fejlődik, a tökéletes önmegvalósítás - mivel ez egy tudományos modell, a valóságban nem létezik ebben a formában - a személyiség képességeinek a maximális kibontása. Annyiból viszont érdekes, és kell vele foglalkozni, hogy amit nem értél el azt meghaladni, kikerülni nem lehet!

Ellentmondani látszik ennek az, hogy írtam ismerek ilyen embert aki megvalósította, de azért elméleti a modell, mert a megvalósítás során egyes pontokat elkezdik az emberek meghaladni. Életterületenként eltérő a szint, ahová a tudatosítás során eljutunk.

A vallásunkat elengedhetjük, hiszen elérkezik az a pont, ahol már a saját utunkat járva nincs szükség közvetítő köztünk és Isten között.

A családi kapcsolatok átalakulnak, ha az alapelv az elfogadás, az őszinteség és a problémamegoldás. Az az ember, akinek stabil én határai vannak, aki szereti és megbecsüli saját magát kívül marad a játszmákon, eléri azt, hogy tiszteljék. Megalázni és megvezetni lehetetlen azt az embert, bármelyik életterületet nézzük, család, párkapcsolat, munkahely, baráti kör, akinek az önértékelése a helyén van.

Visszatérve az alap kérdésedhez még a belső lényegünk az Önvaló. Az, hogy mennyire ismerem fel, milyen mértékben azonosulok ezzel vagy éppen zárom ki, alapvetően meghatározza a legkülönfélébb csoportokhoz tartozásomat.

Ken Wilber által írt, a Világszemléletek fejlődésvonala több információt ad erről, hogy az adott világnézet, milyen morális fejlettséget alakít ki, milyen az Istenkép, társadalmi berendezkedés, a csoportokhoz való illeszkedés fajtája.

Ha érdekel, át tudom küldeni emailban.