Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Isten-Tudat... tapasztalat-hit...
2011. november 21. hétfő, 13:56 | Névtelen (útkereső)

Olvasgatva az oldalon mar tobbszor is tanuja voltam a hiszek Istenben, nem hiszek Istenben beszelgeteseknek, erveleseknek.

Ez csak szamomra ennyire egyertelemu, h Tudat=Isten vagy Isten=Tudat?
Ha osszehasonlitjuk azokat, kiderul, h mindketto allandoan figyel, mindketto hatartalan, mindketto allandoan teremt, mindkettot a mindent tudas jellemez... felesleges tovabb folytatni, ertheto es egyertelmu.
A tudattal azonosult ember, aki teljes mertekben atvette annak termeszetet (teljes megvilagosodott) egyfajta teremtove valik, mondhatjuk Istenne, jellemzi a feltetel nelkuli boldogsag, feltetel nelkuli szeretet, eroszakmentesseg... szinte barmire kepes, tudatosan szuletik ujra es jellemzi a mindent tudas. (Tudja, h mit csinal a szomszed, mi tortenik a Fold masik felen...)

Tehat Isten minden ember kozos resze, de ez nem jelenti azt, h mindenki Isten, hanem mindenkinek megvan a lehetosege azonosulni azzal. A teljes azonosulason rendkivul keves ember esett/esik at.

A masik vitatema, amivel allandoan talalkozok az oldalon, a tapasztalat es a hit kulonvalasztasa. Fogalmi magyarazatoknal tisztazzuk eloszor, h mi a fogalmak jelentese.
A hitre ternek ki, aminek egyik ertelmezese, ahogy en hasznalom, a megertett es elmelyitett informaciot (tudast) nevezhetjuk hitnek. Legyegyszerubben, amikor az elhiszembol hiszek benne lesz.
Amiben hiszunk azt idovel megtapasztaljuk, az eletben vagy mint meditacios tapasztalat. Igy mukodik a tudat tere/a vilag/az elet/a kozmosz/az univerzum, barmi megjelenik benne, amiben kepesek vagyunk hinni. De hogy felreertes ne essek, vmilyen informaciot/informaciorendszert elmelyiteni, h hitte alakuljon nem egyszeru es nem is rovid folyamat. Minel tobb aspektusban meg "kell" ertenunk, ossze kell kapcsolnunk az adott informaciot kul. informaciohalmazokkal, minel tobb szintu tudast epitunk fel, annal jobban elmelyul. Melyito ero meg az informacio ismetlese is. Vegul pedig a tapasztalatnak koszonhetoen melyul nagy mertekben tovabb, akar meditacios, akar elettapasztalat.

Tehat nem bolcs dolog egyertelmuen a tapasztalatra tamaszkodni egy olyan vilagban, ahol szinte korlatlan a tapasztalas, barmit megtapasztalhatunk, ami tudat alatt vagy tudatosan elmelyult.