Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Aditi képe
Kontra: "A hatalom"
2011. november 04. péntek, 22:40 | Aditi   Előzmény

Még mindig nem tudtam rájönni, mivel nem értek egyet a megközelítéseidben, nem mindig, de gyakran. majd rájövök. Egyébként nem csak a tiedben, ez a szembesítősdi teljesen igaz bár, de valahogy mégsem, vagy mégsem így.

Nem magyarázkodom tovább (valójában a saját kérdésem próbálom megkeresni), inkább idebiggyesztem én hogy látom, hátha kijön belőle, mi a bibi:

A hatalommal nincsen semmi baj. Azzal ha nincs hatalmam sincs. Adott esetben azzal van, hogy ha nincs hatásom vmire, és azzal is, ha túl sok van.

Szerintem (most és itt ezt kell mondjam) adott helyzetek vannak, nézőpontok, nincsenek ilyen általános igazságok, mint amikről írsz, vagyis így nem teljes.

A hatalom egy földi dolog, de mint minden földi dolog, nem az a lényeg benne, hogy van-e vagy nincs illetve az ellentéte van e vagy nincs, adott esetben megéljük e vagy nem. NEM BAJ H DUÁLIS - AZ A TERMÉSZETE MINDENNEK AMI ITT VAN/TAPASZTALHATÓ. Épp ez a jó benne.

NEM BAJ HOGY SZÉLSŐSÉGES, EZ IS TERMÉSZETE.

A lényeg sohasem az, hogy mi az amit megélünk, mindig inkább, és sokkal inkább a hogyan.

Egy jó király jól él a hatalmával. Ha ez a sorsa, tennie kell, és nem fog "bűnt" elkövetni, bármit tesz, mert nem fog a lelkiismerete ellen cselekedni. Meg fogja tenni viszont azt, amit kell, és meg fog küzdeni magával (az egójával) ezért. Meg fogja hozni a kellő áldozatait (egót).

A hatalom nem félelem. Bármi lehet félelemből, és szívből, kívülről NEM MEGÍTÉLHETŐEK A DOLGOK. SEMMILYEN DOLOG NEM TARTOZIK A JÓ VAGY A ROSSZ FELCÍMKÉZETT KOSARÁBA. ILYEN NINCS. MERT MINDEN CSAK KIVETÜLÉS AMIT TAPASZTALSZ.

A viszonyulás a lényeg.

A szeretet himnusza igaz: lehet bármid, hatalmad, pénzed, birtokaid, szellemi képességeid, beszélhetsz az angyalok nyelvé.... SZERETET NÉLKÜL MIT SEM ÉR. Hozzáenném: ez nem azt jelenti, hogy ezeket nem birtokolhatod (vagyis inkább nem kísérhetnek, mint hozzád-tartozók)!!!! Ez itt a kereszténység egyik legnagyobb félreértése. Hiszen egy csomó dolog tartozik hozzánk, az életünkhöz attól a pillanattól h megszületünk. Egy apa, egy anya, bölcső, test, otthon, testvérek, csörgők....... és még egy csomó ezeknél sokkal fontosabb, láthatatlan (lelki) dolog. és ezek még gyarapodhatnak. Senki sem mondja, hogy Jehudi Menuhinnak hegedű nélkül kellene élnie, és a zene hatalmáról lemondania, hogy kellőképpen szent legyen meg jó. Ellenkezőleg. Ezekkel kell megtanulnia élni, és SZÜKSÉGE VAN A HEGEDŰJÉRE - hogy az életprogramját beteljesíthesse maga és és még sok sok ezek ember örömére és felemelkedésére. A lényeg nem ez, a szeretet himnusza nem arra mutat rá, hogy nem fontosak a dolgok, inkább arra, hogy SZERETET NÉLKÜL mit sem érnek, vagyis a viszonyulásunkra hozzájuk! Ha ajándéknak tekintjük őket, akkor jól funkcionálhatnak az életünkben, ha birtokolni akarjuk, ha félünk, vagy más, egós módon viszonyulunk hozzájuk, akkor nem szeretettel: mit sem érnek, hiába vannak, sőt ellenkezőjére fordul a hatásuk: rombol hatalom, nem épít.

Szóval szerintem önmagában semmivel sincs vbaj, a hatalommal, vagy annak hiányával sem, mert nem az a lényeg amit élünk, hanem az, hogyan, illetve hogy éppen egy adott helyzetben mit jó élnünk.

Van amikor használnunk kell a hatalmat a saját vagy mások érdekében, jól, és nem szabad visszaélnünk vele. van amikor nem jó bevonatkozni tehát jó, ha nem vagyunk hatással. (nincs hatalmunk).

Szerintem a világ dualitásával a világon semmi baj nincs, csak meg tanulnunk jól élni vele: ez viszont emberi feladatunk.

Lehet h te félelem miatt akartál hatalmat. Akkor igazad van, valóban a félelmet kell feloldozni, s ezáltal a hatalom is elenyészik azon a területen, ami nem baj, sőt.

De ez nem általános igazság.

Engem pl. nem érdekel hatalom, de sokszor nem tudtam hatással lenni, ott, ahol ez hiányzott. Engem nem kísért, inkább meg kellene tanulnom használni, hozzányúlni merni, felismerni, mikor gyakorolnom kell. Nem hatalmaskodom félelemből, de gyakran félek a hatalomhoz nyúlni :)

Namaszte