Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Izgalmasak ezek a fejtegetések, de szerintem ilyen módon nem
2011. szeptember 29. csütörtök, 10:41 | Huszti Sándor -...

Izgalmasak ezek a fejtegetések, de szerintem ilyen módon nem lehet megtalálni az igazságot.
A tapasztalatom az, hogy csak egy kicsivel lát előrébb a gondolkodásunk, mint ahol lelki fejlettségben tartunk. Nem képes sokkal magasabb szférákban helyesen, pontos következtetésekkel gondolkodni, így a gondolkodás útján való igazságkeresésnek mindig megalapozója a lelki fejlődés.

Ez alatt azt értem, hogy amiről itt elmélkedsz, azt lelki síkon kellene tapasztalnod, meditációban fejlesztened, belül átélned és így belső élmények adnák a fejtegetésed alapját, nem pedig gondolati (néha téves) következtetések. Mondok is erre pár példát:

1. Példa
Egy ilyen fejtegetésben kardinális szerepe van azoknak az általánosan elfogadott gondolatoknak, "tényeknek", amelyekből kiindulsz, amire alapozod a következtetéseidet.
Meditálhatsz azon, hogy ezek a kiindulópontok mennyire helyesek, pontosak? Honnan jönnek, hol szedted fel azokat a gondolkodásodba? Mennyire megbízható a forrásuk?

2. Példa
Fontos, hogy a megismerés, összefüggések meglátása, következtetés képességeid 100%-ban a helyükön legyenek. Az ember azt hiszi, hogy ezek természetes módon jól működnek, mégis amikor mások érvelését hallgatjuk/olvassuk, akkor abban észrevesszük a bakikat, tévedéseket. Valószínűleg a saját képességeid sem működnek tökéletesen, így ha azokat fejleszted, azzal megalapozod a tiszta érvelés, következtetés folyamatát.
Meditálj egyesével ezen képességek működésén! Hogyan működnek, mi a rendszerük? Keresd és lásd meg a bennük levő hibákat, majd javítsd ki azokat! Honnan fakadnak a hibák, milyen személyiség problémák jelennek meg bennük-általuk?

3. Példa
Érdemes minden elemet külön megvizsgálni elmélyülésben, amelyekkel gondolati úton foglalkozol. A gondolkodás igen szűk kereteket ad a valóság meglátására, míg a meditatív állapotban kiterjedt személyes tudat képes nagyságrendekkel több információ megtapasztalására. Aki tapasztalta már ezt, az tudja, hogy emiatt nem is várható el a csak gondolati úton való megértése a világnak, részleteknek.
Meditációban vedd közelebbről szemügyre azokat az elemeket, amelyeken eddig csak gondolkodtál! Vizsgáld meg, éld bele magad a teljességbe, az ürességbe, a gondolkodásba, az énbe, a vagyok-ba, az űrbe, a nincs-be, stb.

4. Példa
A valóságot nem kitalálnod kell, hanem magadban megkeresned, megtalálnod, felismerned!
Ne elképzeléssel, vizualizálással, vagy rágondolással keresd az elemeket, hanem indulj ki abból, hogy ezek léteznek valahol, kívül is, meg belül benned is és neked ezek közül kell valamelyiket megtalálnod!
Mivel a belül az közelebb van és ahhoz közvetlen hozzáférésed van mindenkor, így egyszerűbb belül keresned, ami már meg van.
Tehát ne elképzeld az ürességet, hanem azt kérdezd önmagadtól meditációban: Milyen az üresség? Meg akarom tapasztalni a bennem létező ürességet!

Olyan ez, mint amikor elképzelitek, hogy milyen lehet az én húgom, milyen az élete, a személyisége, nekem meg személyes tapasztalatom van róla, mert sokat találkoztam vele, onnan ismerem.
Ne képzelődj, tapasztalj!