Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Baj vagy csak annak látod?
2011. szeptember 27. kedd, 8:59 | Domoszlai Katalin

"Ez sajnos valami lelki eredetű baj, de úgy gondolom, hogyha felerősíteném az érzékeimet, akkor kiegyensúlyozódna a dolog."

A gyerekkori traumák akkor gyógyíthatók, ha nem sérül a személyiség öngyógyító központja. Ha olyan erős a trauma, hogy helyrehozhatatlan kárt tudna okozni, akkor az én védelmi mechanizmusok automatikusan elkezdenek működni.

Hogyan történik ez? Védőburkot von az egyén köré. Ha úgy gondolsz rá, hogy ez egy olyan dolog, amivel küzdeni kell, csak küzdelmet kaphatsz ezért cserébe. Ha megköszönöd a védőburkodnak, hogy megóvott a sokkal rosszabbtól, meg fogsz tőle tudni válni.

Megóvott addig, amíg készen nem állsz rá, hogy feldolgozd a történteket.

Sok embernél láttam, hogy ésszel akarják kigondolni azokat a megoldásokat, ahol a szívnek kell dolgoznia. Ez is a védekezés egyik módszere, racionalizálásnak hívják. Lecsupaszítja az életeseményeket amíg a világában létező érzelmek kezelhető mértékűvé válnak, hiszen a szív a trauma miatt félig bezáródott, ennyivel képes megbirkózni.

A gyerekkori traumák akkor maradnak feldolgozatlanok, ha a történés alatt a gyerek nem tud kihez fordulni, nem tudja kiadni magából a fájdalmat, dühöt, szégyent stb. A környezetében nincs egyetlen olyan ember sem aki a szeretetével elfogadná és gyógyítani kezdené. Vagy közömbös a környezet, vagy bünteti és gyengeségnek címkézi a lelki fájdalmat.

Ezért fontos az, amit a Sanyi ajánl, ne akard megoldani ezt egyedül. Meg kell tapasztalnod az elfogadást és a gyógyító szeretetet, amit akkor és ott nem kaptál meg. Fel kell ezzel töltődni, amíg megtanulod saját magadnak megadni.