Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Domoszlai Katalin képe
Igazság kontra igazságtalanság
2011. szeptember 09. péntek, 8:08 | Domoszlai Katalin   Előzmény

Valamennyien megtapasztalunk életünk során agressziót, legyen az fizikai vagy szóbeli amit teljesen igazságtalannak élünk meg vagy pedig el tudjuk fogadni az igazságát de a büntetés mértékét túlzónak érezzük.

Normális emberi reakció az agresszióra két féle lehet, az egyik azonosul az agresszorral és keres egy gyengébbet akinek tovább adhatja. A másik, hogy nem meri megélni az agresszióját és befelé fordítja ezért önpusztítóvá válik. Létezik a kettő együtt is, iszik és még a családját is terror alatt tartja.

Tipikus önpusztító módszerek az alkohol, drog, féktelen vezetés az elfojtott agresszióból táplálkoznak. A szenvedélybetegek törvényszerű megnyilvánulása, hogy kivetítik a saját elfojtott agresszivitásukat bárkire, leginkább olyanra, aki irigyelt, híres, sikeres. Hiszen ha kezdeni tudnának a saját lelki problémáikkal valamit, akkor nem lennének szenvedélybetegek, hanem a gyógyulás útjára lépnének.

A másik amit nagyon fontos lenne megérteni és elfogadni, hogy tökéletlen világ nem létezhet igazságtalanság nélkül. Ha igazságtalanság ér és lázongok, harcolok ellene Isten fölé helyezem az egómat. Ha megismerem és elfogadom az érzést, megtapasztalom azt amire tanít, akkor képes leszek arra, hogy igazságot meg és felismerjem. Majd ha eljön az idő és minden elutasításunk megszűnik, akkor eltűnik az egó is és megmutatja a világ azt, hogy valójában tökéletes.

Az együttérzés képessége azt jelenti, képes vagyok azt érezni amit a másik ember. Aki nem tud együtt érezni a húsevőkkel, az mit javasolna az eszkimóknak?

Aki nem tud együtt érezni azzal az emberrel aki igazságtalanságot követ el az elfojtja és kivetíti a saját igazságtalanságát. Aki a harcot választja, nem tudja létrehozni a békét. Ezt hívják karmakörnek, addig változik a tettes-áldozat, áldozat tettes, amíg a tettes státuszban lévő nem követi el a tettét. Azért nem követi el, mert elsajátít egy képességet, megszerez egy tudást, felismer egy magasabb szinten lévő megoldást.

Ha a megbocsátás fontos neked, Miki, kezdd el és mutass példát, bocsáss meg az állatkínzóknak és a húsevőknek. Ha ez nem sikerül, ne kérdd számon bárkitől képes-e a megbocsátásra.