Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Aditi képe
"A büntetés megerősíti, rosszabbá teszi a rossz embert, de
2011. augusztus 30. kedd, 23:18 | Aditi

"A büntetés megerősíti, rosszabbá teszi a rossz embert, de megöli, megalázza a jót". (Nem tom ki mondta.)

Mert az emberek nagy része bűntudattal él.

Mi a bűntudat? Egy tévedés, amely arról szól, valami rosszat érdemelsz, mert tévedtél. És egy téves hiedelem, ami arról szól: ha megfélemlítenek, majd megtanulsz "jónak lenni", nem tévedni többet.Pedig ez csak önáltatás, csak látszat.

Már tudjuk, hogy az agynak a "nem" elhanyagolható inger és motiválóerő az "igenhez" képest.

Amikor megmondjuk a gyermekünknek, (vagy önmagunknak), mit lenne jó tenni, annak van ereje, iránya, és hatása azzal szemben, hogy kijelentjük: ezt és ezt nem kellene tenni! Amikor megtanítunk, vagy megtanulunk egy hogyan-t, akkor éltünk, akkor tanultunk valamit, tapasztaltunk valamit, ami hasznos és hasznosítható. De ha élünk tévedünk is. És ha tévedünk, meg kell tudnunk bocsátani, hogy tovább tudjunk lépni.

A bűntudat a megbocsátás képességének hiánya.

Ha határokat húzunk, tudatosan és szeretettel, és segítünk a tévelygőkön (és persze magunkon is, amikor rádöbbentünk, hogy eltévedtünk), akkor van esély a felemelkedésre, a fejlődésre, a rendre. És ehhez nincs szükség büntetésre, sem bűntudatra. Csak felismerésekre, látásra, szeretetre (tiszta szándékra), és tettekre.

A bűntudat egy hamis érzés, amire emlékszünk a homályos régmúltunkból, amikor valamiért bántottak minket, vagy bántott az élet, és mi elhittük, hogy rólunk szólt. Hogy mi tehetünk róla, hogy "jobb"nak kellene lennünk, mint amilyenek épp tudunk lenni, hogy mi nem élhetünk, mint mások, úgy, ahogy jólesik, és sikerül, mert akkor ütközünk, ütköznek velünk és ütközéseket okozhatunk. Sőt, tévedhetünk is, amit megbánhatunk.

Pedig ezek nélkül nem létezne a földi élet. Ahol út van, ott kereszteződések is vannak. És ahol erő van, ott ütközések is vannak.

A tudatosan bűntudat nélküli élet a lélek szabadságának egyik kulcsa. A jó, (a valódi Földi élet) egyik kulcsa.

A bűntudat csak egy beépített jel: "tévedtem". Jó felfogni így. És javítani. A büntetés helyett pedig jó megbocsátani, és segíteni magunkon, és másokon, amikor tévednek.

Namaszte

U.I: "Igeként a bon-pa jelentése: mantrát és imát recitálni. Azután a bon tényleges jelentése: a létezés igazi értelme, azaz a tudat természete, a végső igazság. Minden bon-po (a bon követői) törekvése a végső igazság elérése."

(Mintha Jézus is ilyesmit javasolt volna nekünk.....)