Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Michaelita képe
elkülönülés, elszigetelődés (izoláció)
2011. augusztus 20. szombat, 12:52 | Michaelita

Mivel jómagam is sokban érintett vagyok és sokat segítettek az eddig megtanultak, folytatnám a Kati által megkezdetteket. (szintén Váradi Tibort idézve)

Teljes érzelmi elkülönülés, elszigetelődés, (izoláció):
A folyamat azt a célt szolgálja, hogy az ember elkülönítse magát egy félelmet vagy ellenérzést kiváltó helyzettől. Ez megnyilvánulhat pl. különcködésként. Ide tartozik az is, amikor egy kínos eseményről leválasztjuk az érzelmet. Minél tovább tartogatjuk azonban, végül annál erősebben robban ki. Olyan formája is létezik, amikor egy személy különítünk el magunktól, pl. a család fekete bárányát. De az elszigetelődés akár egy egész népcsoporton belül is működhet.
Az izolációnak bizonyos esetekben lehet pozitív hatása is. Pl. nem őrül meg az illető egy haláltáborban. Napi szintű életveszély esetén az ember megóvja magát az összeroppanástól. Odáig mehet az izolációban, hogy még testi tünetet sem ad.
Fájdalmas eseményeknél is lakalmazzuk az érzelmi elszigetelődést, ha nem tudjuk megváltoztatni vagy feldolgozni.
Pozitív izoláció során az ember szándékosan a jóra koncentrál egy reménytelen helyzetben. A megoldás a fájdalmas, félelmet keltő vagy ellenérzést kiváltó helyzet feldolgozása, ami általában külső segítséggel történik.