Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Michaelita képe
medis tapasztalataim
2011. július 30. szombat, 20:49 | Michaelita

Érdekes tapasztalataim vannak a hanggal meditálásra.
A hangnak, amire én tudok meditálni egy teljesen laza, barátságos hangnak kell lennie akár férfi, akár női hang. És mentesnek kell lennie mindenféle manipulációtól, elvárástól, befolyásolástól. Elég sokféle hangszínt és hangminőséget hallgattam már meg mire erre rájöttem.
S ez nálam még az élő hangokra is teljesen igaz.

Azután még azt is tapasztaltam, hogyha a hang nagyon megfelelő akkor is belealhatok, mégpedig olyan részeknél, ami ellen a tudatom tiltakozik, amit nem tud befogadni.
Lehet hogy ez eleinte bosszantó, de ha jobban ráfigyelünk, több mindent tudatosítunk, akkor sok minden kiderülhet, hogy éppen mivel nem akarunk szembesülni.

Ahhoz hogy kevésbé aludjak bele megfelelőbb a reggeli meditáció mint az esti (estére jobban elfáradok a napi pörgésben:)
A reggelibe ritkábban alszom bele (legfeljebb ha nagyon rövid volt az éjszaka, vagy a szervezetem van jobban legyengülve)

Úgy gondolom, hogy sokat számít már az elvárás is. Ez alatt azt értem, hogyha azt tűzöm ki célul, hogy na most ezt végigmeditálom és nem sikerül, akkor persze, hogy elégedetlen leszek.
Ha viszont úgy állok hozzá, hogy minden lehetőséget elfogadok, tart- amig tart a medim alapon állok hozzá, akkor jobb érzések lesznek/lehetnek bennem akkor is ha csak valamennyit tudtam belőle megcsinálni. Tehát én ilyenkor elfogadom/elfogadnám, hogy oké, ma ennyi sikerült és másnap ugyanazzal az anyaggal folytatom, mindaddig - akárhány napig tart - amíg a végéig nem tudok érni.

Egy buddhista medi praxist leíró könyvben azt olvastam, hogy a meditáció egy hosszú folyamat és aként kell értékelni is. Mert lehetnek ugyan látszólagos visszaesések, amelyek valójában nem azok, csak egy folyamatban bekövetkező nehezebb szakaszok, amelyek mégis a folyamat egészét szolgálják.

Azt hiszem, hogy azt, amikor csak úgy belemerülünk a semmibe azt ők üresség meditációnak hívják. Az nekem is könnyebben megy ha egyedül medizek. Ennek okát úgy magyaráztam magamnak, hogy a magyar néplélek egy szabadabb, függetlenebb lélektípus, s ebből kifolyólag érthető is hogy jobban tudok az önmagam által járt belső úton járni.