Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Miért ordítozik, csapkod dühösen az Önvaló?
2011. július 26. kedd, 16:01 | Huszti Sándor -...   Előzmény

Szerintem, az a3140 által felhozott példák is az ego megnyilvánulásait támasztják alá olyanoknál, akik egyébként már nagyrészt azonosultak Önvalójukkal, sőt hírdették, tanították annak végső igazságát:

"Amikor Jézus szidalmazások közepette kikergette az árusokat Isten házából, akkor feléledt az egója?"
Szerintem Jézus a megfeszítése előtt még jelentősen küzdött magában azon, hogy nem értette, miért nem fogadják el, -be az emberek Isten tanítását. Ez dühöt, haragot ébresztett benne, amit a világa vissza is tükrözött: több helyről elzavarták, végül megfeszítették.
Csak a kereszten látta be, hogy nem rossz indulatból teszik, hanem tudatlanságból. Egyszerűen még nincsenek azon a szinten, hogy megértsék: Mi a helyes és bölcs út, mi vezet a békéhez, igazsághoz, teljességhez?!
A kereszten megértette a tudatlanokat is, ezért meg tudott nekik bocsájtani. Ez volt az utolsó, amit helyre kellett tennie magában, így érte el a kereszten a megvilágosodást, aminek különböző égi jelek is tanulságát adták.

"Amikor Sankara sorban kihívta a spirituális vezetőket, hogy vitában legyőzze őket, akkor feléledt az egója?"
Vajon egy megvilágosodottnak szüksége van arra, hogy vitában győzzön le másokat? Miért nem elég, hogy kinyilvánítja az abszolút igazságot, amitől mindenkinek leesik az álla/egoja és belátja, hogy addig tévedésben élt?

"Amikor Nisargadatta Maharaj cigivel a szájában dühösen verte az asztalt, mert hülye kérdést tettek fel neki vagy mert nem értették meg a tanítását, akkor feléledt az egója?"
Vajon egy megvilágosodott miért nem érti, hogy azért tesznek fel neki hülye kérdéseket, mert tudatlanok és onnan nem képesek bölcs kérdéseket feltenni? Ezt még én is értem és nem húzom fel magam mások tudatlanságát, pedig nem vagyok megvilágosodott. Vagy az vagyok, csak nem vettem észre? ; )

De nem csak Őket lehetne itt felsorolni, hanem az összes szentet, megvilágosodottat is, akinek szentségéről, megvilágosodásáról komolyabb viták alakultak ki a történelem során.
Hiába védekeznek Ők vagy híveik azzal, hogy egy megvilágosodott bármit megtehet abszolút állapotában, azért azt nem vesszük be, hogy például az egyik csak azért gyűjtött össze több tucat Rolls Royce-t, a másik pedig azért fajtalankodott tanítványai gyermekeivel, hogy ezzel is tanítson minket tudatlanokat!

Véleményem szerint, egy megvilágosodott tökéletesen a helyére kerül és egy-egy szélsőséges megnyilvánulásától eltekintve - ami tényleg a tanítást szolgálja -, az esetek nagy részében középen, egyensúlyban van, neki már nincs szüksége a szélsőségek megélésére.
Vagyis ha rendszeresen ordítozik, kiborul, valamit erőltet, vagy valamihez ragaszkodik, azt nem a tanítás miatt teszi, hanem mert ott nyilvánul meg a még meglévő egoja.
A fentebbi példák mind ezt mutatják.