Önmegvalósítás.hu | önismeret, meditáció, párkapcsolat
Huszti Sándor - Önismereti tanító képe
Átmenet ego és Önvaló között
2011. július 26. kedd, 15:42 | Huszti Sándor -...

Talán a témaindítás egyik legfőbb tisztázni valója az, hogy mit is értünk megvilágosodás alatt?

Szerintem vannak olyan állapotok amikor az addig egóval, testtel azonosuló lélek felismeri, hogy ki is Ő valójában. Ezek a felismerések tarthatnak percekig-napokig vagy még tovább is, és a lelki fejlődéssel egyre szaporodnak, egyre tovább tartanak. Az átállás az egoval, testtel való azonosulásból > a lélek Önfelismeréséig, egy hosszabb, fokozatos folyamat. Sok-sok tudatosításba és így időbe is telik, mire a lélek el tudja engedni addigi illúzióit és teljesen belátja a végső igazságot.
Ezt az átmenetet és nem hívom megvilágosodásnak.

Az átmenet során egyrészt már ott él benne a felismerés, hogy Ő a lélek (vagy Önvaló, ahogy mások nevezik).
Másrészt, bár egyre fogyva, de még él benne az egója is, így annak játszmái, fájdalmai, félelmei és vágyai még meg tudnak nyilvánulni. De ez nem baj, sőt egy segítség számára, hogy az Önvaló okozta üdvösség-boldogság-szeretet mindent elnyomó élménye mellett biztosan észrevegye, hogy még maradt feldolgozni valója.

Mivel ekkorra már nem olyan erősek az ego-részek, hogy nagy bajt kavarjanak az életében, ezért az egyik legnehezebb ellenállni annak a kísértésnek, hogy átadja magát a lélek fényének és annak tökéletes tündöklésében tetszelegjen. Igen gyakori, hogy ezt a szintet elérők jó időre megállnak a fejlődésben, mert a lélekkel való azonosulásuk miatt nem éreznek késztetést a maradék ego-részek feloldására. Komoly szándék és megkülönböztető képesség kell ehhez a lelki munkához, hogy a gyakorló észrevegye a tökéletes és a majdnem tökéletes közötti apró különbségeket is!

Egy példával szemléltetve, képzeljük el, hogy elindulunk gyalog Budapestről Szegedre és több napi gyaloglás után már a város határában vagyunk, amikor egy barátunk mobilon hív, hogy megérkeztünk-e már Szegedre?
Talán ekkor már sokan azt mondanák, hogy igen, megérkeztek, pedig még valójában nem. Majd ha begyalogoltak a város központjába, akkor mondhatják, hogy ott vannak.

Megvilágosodás számomra az, amikor a lélek teljesen elengedte addigi téves önazonosulásait és végleg eggyé vált Önmagával.
Fontos látnunk, hogy mindez csak az én szóhasználatom, és lehet hogy más, másnak nevezi az adott tudatállapotot. Például van, aki már azt is megvilágosodásnak hívja, amikor egy felismerése születik a beigli sütés hőfokát és időhosszát illetően. : ))

Mivel a magyar nyelvben nincs külön szavunk-fogalmunk a fentebb említett tudatállapotok megkülönböztetésre, így érdemes lenne megvizsgálni, hogy pontosan milyen különbséget tulajdonítanak a különböző samadhi elnevezéseknek a jógában?! Mivel a jógik rendelkeznek a témát illető legtöbb tapasztalattal, így nagyjából bízhatunk a samadhi-elnevezések közötti különbségek meghatározásában.